U potrazi za nekim novim finim i zasitnim jelom na žlicu, na portalu krenizdravo.hr naišli smo na sjajan recept Marine Minko za minestrone juhu od ječma i gljiva. Osvojila nas je listom sastojaka koji obećavaju pun želudac, dobar imunitet i raskošan šumski okus.

Minestrone juhu od ječma i gljiva poslužite s čipsom od kruha, koji će svojom hrskavošću odlično nadopuniti svaku žlicu ovog ukusnog jela za hladne dane. Količina sastojaka u receptu dat će 4 do 6 porcija.

Sastojci za minestrone juhu od ječma i gljiva:

Za minestrone

25 g ječma
500 g raznovrsnih gljiva (npr. šampinjoni, bukovače, shitake i jablanovače)
30 g suhih gljiva ( npr. suhi vrganji i prah crnih truba)
1 češnjak, sitno sjeckan
1 mrkva narezana na ploške
1 poriluk narezan na ploške
1 rebro lisnatog celera narezanog na male ploške
200 ml bijelog vina (npr. malvazija)
2 veće rajčice narezane na kockice
200 ml vrhnja za kuhanje od zobi
2 l povrtnog temeljca
1 svežanj začina (ružmarin, mažuran i lovor)
5 jušnih žlica maslinovog ulja
sol
papar

Za serviranje

  • čips od kruha (njega pripremite tako što ćete komad kruha staviti u zamrzivač i, kad se smrzne, narežite tanke, prozirne šnite od kruha, koje zatim tostirajte kratko na tavi ili u pećnici)

Priprema minestrone juhe od ječma i gljiva:

  1. Suhe vrganje namočite u kipućoj vodi i ostavite sa strane.
  2. Na dvije jušne žlice maslinovog ulja kratko pirjajte poriluk i mrkvu, oko dvije minute.
  3. Dodajte rajčicu, promiješajte i zalijte vinom.
  4. Kad vino ispari, dodajte u lonac ječam, zalijte s jednom litrom povrtnog temeljca te ubacite svežanj začina i ostavite da lagano kuha na srednje jakoj vatri 10 minuta.
  5. U međuvremenu na ostatku ulja popržite svježe gljive koje ste prethodno narezali na male kockice i suhe namočene, dodajte celer i češnjak te posolite tek kad su gljive gotove. Vodu u kojoj su se namakale suhe gljive sačuvajte.
  6. Dodajte gljive u lonac, ulijte preostalu litru temeljca, vodu od gljiva te vrhnje za kuhanje od zobi.
  7. Na laganoj vatri kuhajte još 10-ak minuta dok ječam ne bude gotov te popaprite i po potrebi dosolite.
  8. Servirajte uz tanki čips od kruha ili klasične kockice od tostiranog kruha.

5 vrsta hrane koju ne bismo trebali kupovati u supermarketima Mljeveno meso Pileći temeljac Sir u listićima +2 Kocka za juhu

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju