Mesna štruca popularno je jelo američke kuhinje. Sastoji se od mljevenog mesa, jaja, krušnih mrvica i začina koji se oblikuju u štrucu i peku pećnici te poslužuju s pireom od krumpira i povrćem po želji.

Mesnu štrucu vrlo je lako presušiti tijekom termičke obrade. Da bi jelu ipak podarili odgovarajuću sočnost, Amerikanci meso poslužuju uz smeđi umak, takozvani gravy.

Smeđi umak priprema se od svakodnevnih sastojaka poput goveđeg temeljca, kukuruznog škroba i začina, a da biste ga skuhali, potrebno vam je svega desetak minuta.

Sastojci za mesnu štrucu:

  • 900 g mljevene junetine
  • 65 ml mesnog temeljca
  • 50 g svježih krušnih mrvica
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 jaja
  • 1 luk
  • 1 žlica ulja
  • 1 žlica umaka Worcestershire
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 čajna žličica sušenog timijana
  • sol i papar po želji

Sastojci za umak:

  • 250 ml goveđeg temeljca
  • 3 žlice vode
  • 1,5 žlica kukuruznog škroba
  • 1 žlica umaka Worcestershire
  • 1 čajna žličica češnjaka u prahu
  • ½ čajne žličice luka u prahu

Priprema mesne pite:

  1. Zagrijte ulje u tavi pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk. Posolite i popaprite po želji. Pirjajte luk desetak minuta, dok ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju.
  2. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte ga tridesetak sekundi.
  3. Umiješajte koncentrat rajčice i umak Worcestershire te podlijte sve zajedno temeljcem. Dodajte i sušeni timijan.
  4. Kada tekućina zavri, nastavite kuhati još oko tri do četiri minute. Ugasite štednjak i pustite da se smjesa ohladi.
  5. Ohlađenu smjesu na bazi karameliziranog luka pomiješajte s mljevenom junetinom, jajima i krušnim mrvicama. Začinite soli i paprom po želji pa stavite u prethodno namašćeni kalup za kruh.
  6. Pecite štrucu u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva oko 45 do 50 minuta, odnosno dok nije pečena do kraja.
  7. Dok se štruca peče, napravite smeđi umak. Zagrijte goveđi temeljac u lončiću i pomiješajte ga s umakom Worcestershireom te češnjakom i lukom u prahu.
  8. Pomiješajte kukuruzni škrob i vodu u jednoličnu smjesu bez grudica pa je umiješajte u goveđi temeljac.
  9. Kuhajte sve zajedno oko tri do četiri minute dok se temeljac ne zgusne. Posolite i popaprite po želji i poslužite s pečenom mesnom štrucom, pireom od krumpira i povrćem po želji. Dobar tek!

15 minuta i nekoliko kuna: Trik s kojim će jela od mljevenog mesa imati puno bolji okus +0 Umak od mljevenog mesa

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju