Tanke lepinje (eng. flatbread) izvrstan su prilog mnogim jelima. Mogu se poslužiti uz ribu i meso sa žara, uz gust i sočan curry ili pak uz svježu salatu.
Lepinje se mogu premazati i različitim umacima, servirati kao dio meze, a sjajno će se sljubiti i s tanjurom juhe ili variva.
Ti mekani kruščići iznimno su fleksibilni, a mogu se složiti u svega pola sata od tek tri sastojaka – samodizajućeg brašna, punomasnog grčkog jogurta i malo soli.
Sastojci za tanke lepinje:
- 240 g samodizajućeg brašna
- 240 g punomasnog grčkog jogurta
- 1 čajna žličica soli
Priprema tankih lepinja:
- Prosijajte samodizajuće brašno i pomiješajte s jogurtom i solju.
- Na pobrašnjenoj podlozi mijesite sastojke dok ne dobijete jednolično i glatko tijesto.
- Podijelite tijesto na 6-8 komada otprilike iste veličine i pustite da odmaraju na sobnoj temperaturi oko 10 minuta.
- Razvucite svaki komad tijesta u krug promjera oko 20 centimetara.
- U tavu s neprianjajućim dnom dodajte malo ulja pa ispecite lepinju sa svake strane oko dvije do tri minute, odnosno dok se termički ne obrade do kraja.
- Poslužite tople uz jelo po želji. Dobar tek!
Četiri vrste kruha koje jedu najdugovječniji i najzdraviji ljudi na svijetu +0