Tko može odoljeti slanosnom tiramisuu? Prefinu talijansku slasticu od kave, piškota i mascarponea možete pretvoriti i u ledenu poslasticu.

Donosimo vam recept za ledenu verziju tiramisua koju nije teško složiti kod kuće. Najteži dio u cijelom postupku je čekanje da se slastica stisne u hladnjaku i bude spremna za posluživanje.

Unaprijed skuhajte jaku kavu i pustite da se ohladi. Upotrijebite i kupovne piškote – ako su predugačke za kalup koji koristite, natrgajte ih na manje komade da stanu na željenu veličinu.

Sastojci za ledeni tiramisu:

  • 360 g vrhnja za šlag
  • 225 g sira mascarponea 
  • 200 g piškota
  • 180 ml jake crne skuhane kave
  • 60 ml likera od kave
  • 60 ml vode
  • 50 g šećera
  • 3 velika žumanjka
  • 2 žlice instant kave
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
  • kakao za posipanje

Priprema ledenog tiramisua:

  1. Unutrašnjost kalupa za kruh duljine 20 cm lagano navlažite te obložite plastičnom folijom. Stavite sa strane.
  2. Pomiješajte liker od kave sa skuhanom kavom i stavite sa strane.
  3. Pustite da žumanjci dosegnu sobnu temperaturu te ih stavite u posudu od miksera.
  4. U lončiću zagrijte 60 ml vode s šećerom, instant-kavom, ekstraktom vanilije i malo soli te miješajte dok se sastojci ne rastope u vodi i sljube.
  5. Uklonite dobiveni sirup sa štednjaka i postupno ga umiješajte u jaja u mikseru. Miksajte na srednje jakoj do jakoj brzini dok ne dobijete gustu smjesu nalik na mousse. Stavite sa strane da se ohladi.
  6. U mikseru istucite ohlađeni sir mascarpone s 120 grama vrhnja za šlag u glatku gustu smjesu. Umiješajte dobivenu smjesu u ohlađenu kremu na bazi jaja.
  7. Posložite tiramisu: na dno kalupa stavite piškote koje ste prethodno namočili u kuhanoj kavi i likeru od kave pa ih premažite s polovicom kreme od mascarponea, šlaga i jaja. Ponovite postupak dok ne potrošite pripremljene sastojke.
  8. Tako pripremljenu tortu zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na nekoliko sati.
  9. Prije posluživanja prestalo vrhnje pretvorite u šlag i premažite preko ledenog tiramisua, a sve zajedno pospite kakaom. Dobar tek!

Slatko do bola: CNN odabrao 50 najboljih svjetskih deserta Baklava Kul In - 2 Čokoladni mousse +2 Torta medovik u Rusiji se jede za blagdane

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju