Tko može odoljeti slanosnom tiramisuu? Prefinu talijansku slasticu od kave, piškota i mascarponea možete pretvoriti i u ledenu poslasticu.
Donosimo vam recept za ledenu verziju tiramisua koju nije teško složiti kod kuće. Najteži dio u cijelom postupku je čekanje da se slastica stisne u hladnjaku i bude spremna za posluživanje.
Unaprijed skuhajte jaku kavu i pustite da se ohladi. Upotrijebite i kupovne piškote – ako su predugačke za kalup koji koristite, natrgajte ih na manje komade da stanu na željenu veličinu.
Sastojci za ledeni tiramisu:
- 360 g vrhnja za šlag
- 225 g sira mascarponea
- 200 g piškota
- 180 ml jake crne skuhane kave
- 60 ml likera od kave
- 60 ml vode
- 50 g šećera
- 3 velika žumanjka
- 2 žlice instant kave
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- kakao za posipanje
Priprema ledenog tiramisua:
- Unutrašnjost kalupa za kruh duljine 20 cm lagano navlažite te obložite plastičnom folijom. Stavite sa strane.
- Pomiješajte liker od kave sa skuhanom kavom i stavite sa strane.
- Pustite da žumanjci dosegnu sobnu temperaturu te ih stavite u posudu od miksera.
- U lončiću zagrijte 60 ml vode s šećerom, instant-kavom, ekstraktom vanilije i malo soli te miješajte dok se sastojci ne rastope u vodi i sljube.
- Uklonite dobiveni sirup sa štednjaka i postupno ga umiješajte u jaja u mikseru. Miksajte na srednje jakoj do jakoj brzini dok ne dobijete gustu smjesu nalik na mousse. Stavite sa strane da se ohladi.
- U mikseru istucite ohlađeni sir mascarpone s 120 grama vrhnja za šlag u glatku gustu smjesu. Umiješajte dobivenu smjesu u ohlađenu kremu na bazi jaja.
- Posložite tiramisu: na dno kalupa stavite piškote koje ste prethodno namočili u kuhanoj kavi i likeru od kave pa ih premažite s polovicom kreme od mascarponea, šlaga i jaja. Ponovite postupak dok ne potrošite pripremljene sastojke.
- Tako pripremljenu tortu zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na nekoliko sati.
- Prije posluživanja prestalo vrhnje pretvorite u šlag i premažite preko ledenog tiramisua, a sve zajedno pospite kakaom. Dobar tek!
Slatko do bola: CNN odabrao 50 najboljih svjetskih deserta +1