Na hladan, tmuran i kišan dan u potrazi smo za nekim toplim i finim jelom na žlicu, poput ove ukusne i kremaste juhe od piletine, riže, šampinjona i mrkve.

Za razliku od pilećih juha koje se tradicionalno pripremaju u hrvatskim kućanstvima, u ovu se dodaju i mlijeko i brašno, što jelu daje bijelu boju i kremastu teksturu.

Sastojci:

  • 2 komada pilećih prsa
  • 250 ml mlijeka
  • 220 g šampinjona
  • 200 g basmati riže
  • 30 g brašna
  • 3 žlice maslaca
  • 3 mrkve
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 stapke celera
  • 1 l pilećeg temeljca
  • 1 luk
  • 1 žlica svježih listića timijana
  • sol i papar po želji

Priprema:

  1. U velikom loncu zagrijte maslac. Na njemu propirjajte nasjeckani luk, mrkve, celer i gljive.
  2. Kuhajte sve zajedno dok povrće ne omekša, otprilike pet-šest minuta.
  3. Dodajte piletinu narezanu na manje komade i pirjajte sve zajedno oko tri do četiri minute.
  4. Tada dodajte nasjeckani češnjak i timijan, dobro promiješajte i pirjajte još oko jednu minutu.
  5. Dodajte brašno i miješajte ga dok ne dobije zlatnožutu boju. Za to će vam biti potrebna otprilike jedna minuta.
  6. Podlijte sve zajedno pilećim temeljcem i mlijekom.
  7. Dodajte rižu i kuhajte dok se termički ne obradi do kraja zajedno s piletinom.
  8. Poslužite toplo. Dobar tek!

5 jela koje treba probati svaki pravi ljubitelj piletine Ćufte u bijelom umaku Hladna salata od tjestenine i piletine Pašteta +2 Pileći ražnjići su hit svakoga ljeta i sezone roštiljanja

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju