Možda najmorskija od svih komiška pogača čuva esenciju mora. Okusi slane ribe i slasnih rajčica u tom sirotinjskom jelu prehranjivali su težačke obitelji generacijama.
Nakon što se zamijesi tijesto od brašne, vode, kvasca i tekućeg zlata, domaćeg maslinova ulja, između dva sloja dodaje se nadjev od pirjanog luka, rajčica, slanih srdela ili inćuna te mediteranskog bilja. Za recept možete iskoristiti usoljene inćune ili sardine.
Sastojci za komišku pogaču:
1 kg brašna
50 g kvasca
1/3 l vode
1/2 žličice soli
2 žlice maslinova ulja
Nadjev:
5 glavica luka
14 fileta slanih inćuna
400 g pelata
sol, papar
origano
Priprema:
1. Umijesite tijesto za pogaču od navedenih sastojaka i ostavite na toplom da se udvostruči. Luk narežite na kolutove i propirjajte na maslinovu ulju. Pelate zgnječite, dodajte luku, začinite i pirjajte dok se ne reducira višak tekućine. Maknite s vatre i ostavite da se hladi.
2. Podijelite tijesto na dva dijela pa na nauljenom limu raširite donji dio i poprskajte ga maslinovim uljem. Dodajte nadjev od luka i rajčice pa na to složite ribu.
3. Poškropite maslinovim uljem, popaprite pa zatvorite drugim dijelom tijesta i utisnite rubove da se spoje.
4. Pecite oko pola sata do 40 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva.
Česte pogreške: Što sa začinima kojima je istekao rok trajanja? +0