Ako volite džin, sigurno volite i koktel Gin Fizz. Ovo pjenušavo piće s džinom vrlo je jednostavno napraviti, a osim okusa, svakoga će oduševiti i njegov izgled, odnosno magija kojim će se stvoriti pjenušava kapa.

Gin Fizz nastao je u drugoj polovici 19. stoljeća, a početkom 20. stekao je ogromnu popularnost. Odlikuje se lijepo uravnoteženim alkoholom, svježinom i slatkoćom, a pjena za koju je zaslužan bjelanjak svakom gutljaju daje savršenu kremastu teksturu.

Da biste napravili Gin Fizz potrebne su vam tek 3 minute, shaker za koktele koji će uspješno zamijeniti i staklena tegla s poklopcem, džin, limun, šećerni sirup, gazirana voda i – bjelanjak. Za Gin Fizz koristite kvalitetni gin. Što je džin bolji, to će i koktel biti bolji.

Možete koristiti javorov sirup, ali i obični šećerni sirup lako ćete skuhati sami. Jednostavno, na laganoj vatri otopite šećer u vodi, u omjeru 1:1. Maknite s vatre čim se šećer otopi i prije nego sirup zavrije, promiješajte i ohladite na sobnu temperaturu.

Prvo ćete promućkati gin, limunov sok, sirup i bjelanjak bez leda, zatim tek dodati led i izliti piće u čaše. Kada u čašu nalijete gaziranu vodu – dogodit će se čarolija i koktel će dobiti svoju prepoznatljivu kapu od pjene. Sličan efekt možete postići i bez bjelanjka. Zamijenite ga aquafabom, tekućinom koja se nalazi u limenci slanutka. Dvije žlice aquafabe odgovaraju 1 bjelanjku.

Količine sastojaka u receptu dovoljne su za pripremu jednog koktela, a prema potrebi udvostručite ili utrostručite navedene količine.

Postoje mnoge varijacije gin fizza, a najčešće se od ovog koktela razlikuju samo u jednom sastojku. Za royal fizz koristi se cijelo jaje, za golden fizz zamijenite bjelanjak žumanjkom, a za diamond fizz piće produžite pjenušcem, a ne gaziranom vodom.

Sastojci za Gin Fizz:

  • 60 ml džina
  • 25 ml soka od limuna
  • 25 ml šećernog sirupa ili javorovog sirupa
  • 1 bjelanjak
  • 1 kriška limete ili limuna (po želji, za ukras)
  • 60 ml gazirane vode

Priprema koktela Gin Fizz:

  1. Stavite gin, limunov sok, sirup i bjelanjak u shaker za koktele. Snažno protresite 15 sekundi.
  2. Napunite shaker ledom i mućkajte 30 sekundi.
  3. Procijedite piće u čašu i prelijte gaziranom vodom.
  4. Po želji ukrasite kolutićem limuna.
  5. Poslužite odmah.

Iguana gin: Hrvatski craft džin koji mijenja boju u čaši Iguana gin - 5 Iguana gin - 4 Iguana gin - 3 +1 Iguana gin - 2

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju