Black Russian, ili Crni Rus rođak je puno poznatijeg Bijelog Rusa, koji je postao megapopularan nakon filma Veliki Lebowski braće Coen, u kojem Jeff Bridges kao Jeffrey "The Dude" uživa u tom koktelu od votke i kave.

Koktel od likera i kave nema previše veze s Rusijom, osim votke koja se ondje tradicionalno pije. Fini koktelski klasik osmislio je Gustave Tops u Belgiji, 1949. godine.

Bio bijeli ili crni, taj je Rus česta motivacija za kupovinu Kahlue, odnosno likera od kave. Kahlua je najpopularniji liker s okusom kave na svijetu, a proizvodi se u Meksiku od 1936. godine. Radi se od zrna arabike i kombinira sa šećernom trskom, rumom i vanilijom kako bi se dobio jedinstveni okus. Kava se uzgaja na poseban način, u sjeni i ručno bere, a zatim se suši na suncu.

Za razliku od Crnog, Bijeli Rus sadrži i vrhnje, ili mlijeko koje može biti i kokosovo. U crnoj inačici ponekad se osim kave i votke nađe i kola (za one koji vole duže pijuckati), koja se ulijeva na kraju, a dopušteno je ubaciti i višnju. Među sličnim receptima na listi ljubitelja koktela ima i Black Magic, napitak od Kahlue, votke i limunova soka, a za Smeđeg Rusa trebat će vam pak ginger ale ili đumbirovo pivo.


Recept za Crnog Rusa

50 ml votke
25 ml likera od kave
led

Priprema:

1. U čašu za miješanje stavite led pa ulijte votku i liker od kave.

2. Nježno miješajte 30 sekundi do minute pa poslužite.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju