Šči (ruski щи) je ruska juha na bazi kupusa koja je popularna i u dobrom dijelu istočne Europe.
Priprema se od vrlo jednostavnih i cjenovno prihvatljivih sastojaka – uglavnom biljnog porijekla te se jede za svaki dan, a pogotovo za post u vrijeme korizme.
Recept za šči mijenjao se stotinama godinama – nekoć se u njega stavljalo i meso ili mesni temeljac, danas se češće radi vegetarijanska verzija od svježeg i/ili kiselog kupusa, sušenih gljiva i krumpira.
Poslužuje se, pak, s kriškom domaćeg kruha i žlicom kiselog vrhnja.
Juha od kiselog kupusa šči - sastojci:
- 2 l povrtnog temeljca
- 500 ml vode
- 300 g naribanog kiselog kupusa
- 150 g naribanog svježeg kupusa
- 30 g sušenih vrganja
- 30 g maslaca
- 2-3 krumpira
- 1 naribana mrkva
- 1 veći luk
- sol i papar po želji
- kiselo vrhnje za posluživanje
- svježi peršin za posluživanje
Juha od kiselog kupusa šči - priprema:
- Potopite sušene gljive u pola litre vruće vode i pustite da se rehidriraju.
- U loncu rastopite maslac i na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk i naribanu mrkvu. Posolite i popaprite po želji. Pirjajte povrće oko pet minuta dok ne omekša. Dodajte namočene gljive.
- Podlijte sadržaj lonca s povrtnim temeljcem. Dodajte i vodu u kojoj su se namakale gljive – samo je procijedite od eventualnih nečistoća.
- Dodajte u juhu naribani svježi i kiseli kupus i nasjeckani krumpir. Kuhajte sve zajedno 45 do 60 minuta, odnosno dok se okusi ne sljube, a krumpir termički ne obradi do kraja.
- Poslužite juhu sa svježim nasjeckanim peršinom, kiselim vrhnjem i domaćim kruhom. Dobar tek!
Jela koja tako dobro griju: 5 recepata s kiselim kupusom koje morate isprobati ove zime