Šči (ruski щи) je ruska juha na bazi kupusa koja je popularna i u dobrom dijelu istočne Europe. 

Priprema se od vrlo jednostavnih i cjenovno prihvatljivih sastojaka – uglavnom biljnog porijekla te se jede za svaki dan, a pogotovo za post u vrijeme korizme.

Recept za šči mijenjao se stotinama godinama – nekoć se u njega stavljalo i meso ili mesni temeljac, danas se češće radi vegetarijanska verzija od svježeg i/ili kiselog kupusa, sušenih gljiva i krumpira.

Poslužuje se, pak, s kriškom domaćeg kruha i žlicom kiselog vrhnja.

Juha od kiselog kupusa šči - sastojci:

  • 2 l povrtnog temeljca
  • 500 ml vode
  • 300 g naribanog kiselog kupusa
  • 150 g naribanog svježeg kupusa
  • 30 g sušenih vrganja
  • 30 g maslaca
  • 2-3 krumpira
  • 1 naribana mrkva
  • 1 veći luk
  • sol i papar po želji
  • kiselo vrhnje za posluživanje
  • svježi peršin za posluživanje

Juha od kiselog kupusa šči - priprema:

  1. Potopite sušene gljive u pola litre vruće vode i pustite da se rehidriraju.
  2. U loncu rastopite maslac i na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk i naribanu mrkvu. Posolite i popaprite po želji. Pirjajte povrće oko pet minuta dok ne omekša. Dodajte namočene gljive.
  3. Podlijte sadržaj lonca s povrtnim temeljcem. Dodajte i vodu u kojoj su se namakale gljive – samo je procijedite od eventualnih nečistoća.
  4. Dodajte u juhu naribani svježi i kiseli kupus i nasjeckani krumpir. Kuhajte sve zajedno 45 do 60 minuta, odnosno dok se okusi ne sljube, a krumpir termički ne obradi do kraja.
  5. Poslužite juhu sa svježim nasjeckanim peršinom, kiselim vrhnjem i domaćim kruhom. Dobar tek!

Jela koja tako dobro griju: 5 recepata s kiselim kupusom koje morate isprobati ove zime Sarma Tjestenina s kiselim kupusom i karameliziranim lukom ilustracija +0 Svinjska koljenica s kiselim kupusom