Ono što je Španjolcima paella, u Louisiani je jambalaya, slasno jelo od piletine, kobasice, riže i morskih plodova. Utjecajem francuske kuhinje i nasljeđa afričkih robova nastao je specijalitet, idealan kad je trebalo nahraniti gladno društvo na velikim okupljanjima.
Sastojci mogu varirati od recepta do recepta, ali u tavi se često nađe dimljena kobasica ili šunka, meso rakova, kao i začini poput majčine dušice i listova lovora. Kako bi jelo bilo konkretnije slobodno povećajte količine mesa i kobasica, a umjesto kozica možete koristiti i škampe.
Sastojci za Jambalayu:
1 žlica maslaca
1 žlica ulja
700 g piletine bez kosti
500 g kobasice
2 glavice luka
1 paprika
100 g celera
3 češnja češnjaka
2 limenke pelata
600 ml temeljca + za dodavanje
2 šalice riže
Sol, papar
1 žličica listova svježe majčine dušica
2 lista lovora
250 g repova kozica
1 mladi luk
1. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Zagrijte maslac i ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje, dok se maslac ne otopi, oko 1 minute. Dodajte piletinu narezanu na kockice pa pecite povremeno miješajući, dok lagano ne porumeni sa svih strana, oko 8 minuta. Prebacite piletinu na tanjur obložen papirnatim ručnicima. Dodajte kobasicu narezanu na kriške u tavu pa pecite miješajući, dok dobro ne porumeni, oko 6 minuta. Prebacite kobasicu na tanjur s piletinom.
2. U tavu ubacite sjeckani luk, papriku i celer pa pržite dok ne omekša, oko 7 minuta. Dodajte češnjak pa pržite još minutu i maknite s vatre.
3. Vratite piletinu i kobasice u lonac pa umiješajte rajčicu, temeljac, rižu, sol, timijan, papar i lovorov list. Kad provrije umiješajte repove kozica. Prebacite u posudu za pečenje, prema potrebi dolijte još toplog temeljca, poklopite i pecite 20 do 25 minuta.
4. Izvadite iz pećnice; lagano promiješajte jambalaju kako biste ravnomjerno preraspodijelili tekućinu. Ukrasite mladim lukom i poslužite.