Humus, ali topao, i čitava zdjelica samo za vas – ovako bismo najlakše i najbrže opisali ovu finu gustu juhu od slanutka, vrući san ljubitelja humusa, jer na njega zbog tahinija, limunova soka i maslinova ulja – neodoljivo podsjeća.

Slanutku ne morate odstraniti kožicu, ali možete ako vam je stalo do posebne svilenkaste teksture. Detalj koji ovoj juhi daje "ozbiljan" završetak hrskavi je prženi i začinjeni slanutak kojemu rijetko tko može odoljeti.

Količine navedene u receptu dovoljne su za četiri porcije, a ako vam slučajno dio i ostane, u hladnjaku će preživjeti još pet dana.

Gusta juha od slanutka - sastojci:

  • 1 konzerva (480 g) slanutka, ocijeđenog i ispranog
  • 8 režnjeva češnjaka, oguljenih
  • 3 žlice maslinovog ulja, podijeljeno
  • 2 čajne žličice soli, plus po ukusu
  • 1 1/2 čajne žličice mljevenog kima, podijeljeno
  • 1 veliki žuti luk, nasjeckan
  • 4 manje mrkve, oguljene i narezane
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 200 ml vode, po potrebi
  • 85 g tahinija
  • 3 žlice svježeg limunovog soka (ili po ukusu, od 1 - 2 limuna)
  • 1/2 vezice peršina, nasjeckanog

Gusta juha od slanutka - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
  2. Pomiješajte četvrtinu slanutka s češnjakom, začinite žlicom maslinova ulja, soli i žličicom i pol kima, raširite na veći lim za pečenje i pecite dok češnjak ne omekša, a slanutak ne postane hrskav, 20 do 25 minuta. Na pola vremena pečenja promiješajte.
  3. Izvadite iz pećnice i ostavite da se slanutak i češnjak ohlade u limu za pečenje. Odvojite slanutak i češnjak i ostavite sa strane.
  4. Za to vrijeme zagrijte preostale 2 žlice maslinovog ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pirjajte ga dok ne postane staklast, 3 do 4 minute. Posolite i dodajte preostali kim i pirjajte još pola minute do minutu. Dodajte mrkvu i nepečeni slanutak i kuhajte miješajući oko 2 minute.
  5. Postupno dodajte temeljac i po potrebi vodu. Kada zakuha, smanjite vatru i kuhajte poklopljeno dok mrkva ne postane sasvim mekana, oko 20 minuta.
  6. Maknite s vatre i umiješajte tahini, limunov sok i pečeni češnjak.
  7. Ispasirajte juhu štapnim mikserom ili u blenderu dok ne postane sasvim glatka i bez komadića.
  8. Po potrebi dodajte još vode kako biste postigli željenu konzistenciju. Začinite po želji s još limunovog soka i poslužite toplo s hrskavim slanutkom iz pećnice.

Tražite li još recepata, zavirite ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.

  Jedino skijalište u Lici: Mukinje na Plitvičkim jezerima imaju sve za izlet pun aktivnosti i guštanja na snijegu Skijaški centar Mukinje na Plitvičkim jezerima - 9 Skijaški centar Mukinje na Plitvičkim jezerima - 8 Skijaški centar Mukinje na Plitvičkim jezerima - 7 +5 Skijaški centar Mukinje na Plitvičkim jezerima - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju