Gozleme su turske pogače, ili palačinke koje se najčešće pune špinatom i fetom ili nadjevom od mljevena mesa. Peku se u tavi, ili na roštilju, a recept ne traži previše truda jer, između ostalog, ne trebate raditi s kvascem niti predugo čekati da tijesto bude spremno za punjenje.

Nemate li mikser, tijesto možete umijesiti i rukama, za što će vam biti potrebno oko sedam minuta. Prilikom zatvaranja rubova tijesta dobro istisnite zrak kako bi gozleme bile hrskavije. Poslužiti ih možete s kriškama limuna

Sastojci za gozleme:

Tijesto:

  • 375 g brašna
  • 85 ml maslinovog ulja
  • 185 ml vode
  • 1/2 žličice soli

Nadjev:

  • 300 g špinata
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 jaja
  • 1 žličica crnog papra
  • 300 g fete
  • 200 g mozzarelle

Priprema gozlema:

  1. Pomiješajte brašno, ulje, sol i vodu u zdjeli miksera s kukom za tijesto. Miksajte 2,5 minute na srednjoj brzini dok tijesto ne postane glatko, ali ne i ljepljivo. Prema potrebi dodajte brašna. Pokrijte i ostavite 20 minuta.
  2. Radnu površinu pospite brašnom. Tijesto podijelite na četiri dijela. Razvaljajte ga na pravokutnik 35 cm x 20 cm.
  3. U zdjelu stavite sjeckani špinat, češnjak, jaje i papar. Promiješajte rukama kako bi špinat bio kompaktniji, dodajte fetu i promiješajte.
  4. Polovicu tijesta premažite nadjevom pa pospite naribanom mozzarellom. Preklopite drugu stranu tijesta da prekrije nadjev. Pritisnite rubove pa uz malo vode čvrsto zatvorite tijesto.
  5. Zagrijte 1,5 žlicu ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Stavite gozlemu u tavu pa pecite oko 3 minute dok ne porumeni, okrenite i pecite dok ne postane hrskava pa ponovite s ostalima. Gozleme možete ispeći i na roštilju. 

Tirkizna Turska: Restorani na vodi, kampiranje u šumi i paragliding u nerazvikanom Akyaku Akaya - 4 Akaya - 2 Akaya - 3 +0 Akaya - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju