Pissaladière, ili tart s lukom, maslinama i inćunima jedan je od specijaliteta s juga Francuske koji je jednako ukusan topao i hladan.
Želite li skratiti vrijeme pripreme umjesto tijesta s kvascem poslužit će i lisnato. Koristite li usoljene inćune, možete ih prethodno isprati kako tart ne bi bio previše slan.
Neki kuhari daju prednost crvenom luku kojeg pirjaju uz često miješanje na maslacu, na laganoj vatri dok ne omekšaju. Osim toga, poigrati se možete i sa sušenim rajčicama koje iskoristite kao ideju za nadjev, baš kao i listiće bosiljka.
Sastojci za pissaladière:
200 g brašna
1 žličica soli
2 žličice instant kvasca
150 ml tople vode
1 žlica maslinovog ulja
Nadjev:
4 žlice maslinovog ulja
1 kg luka
1 grančica timijana
2 rajčice
160 g inćuna iz limenke
1 šaka crnih maslina bez koštica
Priprema:
1. U zdjelu uspite brašno, sol i kvasac. Ulijte vodu, dodajte ulje, promiješajte i umijesite mekano tijesto. Stavite ga na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite oko pet minuta dok tijesto ne postane glatko i prestane se lijepiti.
2. Stavite tijesto u posudu, pokrijte prozirnom folijom ili vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da se diže 45 do 75 minuta.
3. Dok se tijesto diže, zagrijte ulje u velikoj tavi ili loncu, ubacite sitno sjeckani luk i lagano pržite 15 minuta dok ne omekša, ali ne potamni, povremeno miješajući. Rajčice blanširajte, ogulite i narežite na kocke.
4. Dodajte timijan, malo soli i papra, a zatim rajčice pa dobro promiješajte. Pokrijte i lagano kuhajte 45 minuta dok luk ne omekša, povremeno miješajući. Zadnjih desetak minuta otklopite kako bi se tekućina reducirala. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi.
5. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva Celzija. Nauljite plitki kalup ili lim za pečenje. Tijesto kratko premijesite pa ga razvaljajte i utisnite u lim.
6. Nadjev od luka rasporedite po tijestu pa složite inćune u križni oblik. Između inćuna stavite masline pa pecite 25-30 minuta. Poslužite toplo ili hladno.
Na najbolje lignje i zatvorsko vino: Restoran u kojem vam kuhaju i poslužuju vas zatvorenici Lepoglave +5