Cheesecake fiadona dolazi s francuskog juga i omiljen je na Korzici, gdje svaka obitelj ima svoju malu tajnu pripreme toga kolača od sira. Za fiadonu se smatra kako je nastala pod utjecajem talijanske kuhinje, a priprema se od tek nekoliko sastojaka. Osim sira brocciu ili kozje ricotte, na popisu je namirnica i eau de vie (voda života), odnosno francuska voćna rakija blage arome, ili kakav liker, poput limoncella

Sastojci za fiadonu:

  • 500 g sira brocciu (ili laganog mekanog svježeg kozjeg sira ili ricotte)
  • 110 g šećera
  • 4 jaja srednje veličine
  • 1 žlica naribane korice limuna
  • 1 žlica limoncella

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 °C ili 200 °C s ventilatorom. Sir lagano promiješajte vilicom.
  2. Istucite dva jaja sa šećerom da se sjedine, ali nemojte pretjerati jer će kolač previše narasti i biti sličniji nabujku. Dodajte im sir, koricu i liker limuna pa zatim umiješajte preostala jaja.
  3. Izlijte u dobro namašćen okrugli kalup za torte i pecite 25-30 minuta. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen. Ostavite da se ohladi u kalupu pa preokrenite na tanjur za posluživanje.

Japanski ljepljivi kolačić koji svake godine odnese više života Mochi - 3 Mochi - 2 Mochi - 1 +0 Mochi - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju