Cheesecake fiadona dolazi s francuskog juga i omiljen je na Korzici, gdje svaka obitelj ima svoju malu tajnu pripreme toga kolača od sira.
Za fiadonu se smatra kako je nastala pod utjecajem talijanske kuhinje, a priprema se od tek nekoliko sastojaka. Osim sira brocciu ili kozje ricotte, na popisu je namirnica i eau de vie (voda života), odnosno francuska voćna rakija blage arome, ili kakav liker, poput limoncella.
Sastojci za fiadonu:
- 500 g sira brocciu (ili laganog mekanog svježeg kozjeg sira ili ricotte)
- 110 g šećera
- 4 jaja srednje veličine
- 1 žlica naribane korice limuna
- 1 žlica limoncella
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 220 °C ili 200 °C s ventilatorom. Sir lagano promiješajte vilicom.
- Istucite dva jaja sa šećerom da se sjedine, ali nemojte pretjerati jer će kolač previše narasti i biti sličniji nabujku. Dodajte im sir, koricu i liker limuna pa zatim umiješajte preostala jaja.
- Izlijte u dobro namašćen okrugli kalup za torte i pecite 25-30 minuta. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen. Ostavite da se ohladi u kalupu pa preokrenite na tanjur za posluživanje.
Japanski ljepljivi kolačić koji svake godine odnese više života +0