Cheesecake fiadona dolazi s francuskog juga i omiljen je na Korzici, gdje svaka obitelj ima svoju malu tajnu pripreme toga kolača od sira.

U trendu Limun kocke s grčkim jogurtom Jednostavno Lagane, osvježavajuće i silno ukusne: Recept za limun kocke s grčkim jogurtom Slani kolač s tikvicama i parmezanom Brzo i prefino Bolji od kruha: Recept za slani kolač s tikvicama i parmezanom Osijek Slavonski izlet Prije sam obišao Andaluziju, Maroko, Siciliju... Dojmovi mog prvog posjeta Osijeku, koji mi se praktični nalazi "na pragu"

Za fiadonu se smatra kako je nastala pod utjecajem talijanske kuhinje, a priprema se od tek nekoliko sastojaka. Osim sira brocciu ili kozje ricotte, na popisu je namirnica i eau de vie (voda života), odnosno francuska voćna rakija blage arome, ili kakav liker, poput limoncella

Sastojci za fiadonu:

  • 500 g sira brocciu (ili laganog mekanog svježeg kozjeg sira ili ricotte)
  • 110 g šećera
  • 4 jaja srednje veličine
  • 1 žlica naribane korice limuna
  • 1 žlica limoncella

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 °C ili 200 °C s ventilatorom. Sir lagano promiješajte vilicom.
  2. Istucite dva jaja sa šećerom da se sjedine, ali nemojte pretjerati jer će kolač previše narasti i biti sličniji nabujku. Dodajte im sir, koricu i liker limuna pa zatim umiješajte preostala jaja.
  3. Izlijte u dobro namašćen okrugli kalup za torte i pecite 25-30 minuta. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen. Ostavite da se ohladi u kalupu pa preokrenite na tanjur za posluživanje.

Japanski ljepljivi kolačić koji svake godine odnese više života Mochi - 4 Mochi - 3 Mochi - 2 +0 Mochi - 1