• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

"Ovo je najpopularniji recept na mojem blogu": Skromni brazilski specijalitet od graha koji bi vas mogao oduševiti

S vremenom jelo je postalo popularno diljem Brazila, a svaki kuhar ima svoju verziju. I naravno, smatra da je baš njegova najbolja...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 16.06.2025 09:18 komentari
viber Created with Sketch.
Feijão Tropeiro - 3
Feijão Tropeiro - 3 (Foto:Shutterstock)

Galerija Feijão Tropeiro - 2 0 Feijão Tropeiro - 1 0 Feijão Tropeiro - 3 0 Feijão Tropeiro - 4 0 "Feijão Tropeiro je stvarno neodoljiv – pravi brazilski klasik. Dok sam ga jela, osjećala sam se kao da sam ponovno kod kuće“, piše Olivia Mesquita, zaljubljenica u kuhanje koja se iz Brazila preselila u New York. Kako i sama kaže, Feijão Tropeiro je jedno od najpopularnijih jela na njezinom blogu, a radi se o specijalitetu od graha, raštike, suhog mesa, jaja i brašna.

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Park Papuk - 5 Ogromna zabava! Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj Šumske gljive Odaberite stranu Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?

Doslovni prijevod tog jela je "grah putujućih stočara", a potječe iz kolonijalnih vremena, kada su Brazilom putovali "tropeiros", prelazeći velike udaljenosti. Putovanja su trajala mjesecima, pa su sa sobom nosili samo osnovne namirnice koje se ne kvare na suncu: sušeni grah, carne seca (soljeno i sušeno meso) i brašno od manioke. Tako je i nastalo ovo zasitno jelo – Feijão Tropeiro.

S vremenom jelo je postalo popularno diljem Brazila, a svaki kuhar ima svoju verziju. I naravno, smatra da je baš njegova najbolja.

"Najjednostavnije stvari u životu često su i najbolje. Ovo jelo se priprema od jednostavnih sastojaka i obično se radi od ostataka. Ako nemate ostatke graha – nema veze. Samo budite spremni na malo više posuđa za pranje. Isplati se, vjerujte mi“, kaže Olivia Mesquita.

Jelo se tradicionalno poslužuje uz kuhanu rižu i torresmos (hrskava svinjska kožica), a često se dodaje i pokoje jaje na oko. Ne možete pronaći brašno od manioke, slobodno koristite grubo kukuruzno brašno ili ga izostavite – okus će i dalje biti izvrstan. Umjesto raštike možete koristiti blitvu, kelj ili špinat."

Feijão Tropeiro - sastojci:

  • 450 g suhog graha
  • 2 lovorova lista
  • 1,5 l vode
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 400 g dimljene kobasice
  • 225 g dimljene slanine
  • 1 veliki luk
  • 6 češnjeva češnjaka
  • 5 jaja
  • 120–180 g tositiranog brašna od manioke ili krupnijeg kukuruznog brašna
  • sol i papar po ukusu
  • svježi peršin i mladi luk za posipanje

Feijão Tropeiro - priprema:

  1. Namočite grah preko noći pa ga sutradan skuhajte – ili iskoristite onaj iz limenke. Suhi grah prelijte vodom pa dodajte lovor. Zakuhajte, zatim smanjite vatru i kuhajte nepokriveno 1–3 sata (ovisno o vrsti graha), uz povremeno dodavanje vode.
  2. Pripremite raštiku ili blitvu: uklonite deblje peteljke, složite listove jedan na drugi, zarolajte ih i narežite na tanke trakice.
  3. U tavi zagrijte 1 žlicu maslinova ulja. Umutite jaja u zdjeli pa ih dodajte u tavu. Miješajte dok ne dobijete kajganu. Maknite sa strane.
  4. U većoj tavi zagrijte 2 žlice ulja, dodajte 3 češnja nasjeckanog češnjaka i pirjajte dok ne zamiriši (oko 2 minute). Dodajte narezanu raštiku i pirjajte oko 5 minuta dok ne uvene. Posolite i popaprite. Maknite sa strane.
  5. U istoj tavi dodajte još 1 žlicu ulja i pržite kobasicu dok ne postane zlatno-smeđa i blago hrskava (oko 5 minuta). Izvadite je iz tave i ostavite sa strane. Masnoću izlijte.
  6. U tavu stavite slaninu i pržite je oko 3 minute dok ne porumeni. Dodajte luk i preostali češnjak pa nastavite pržiti još oko 3 minute dok luk ne postane proziran.
  7. Dodajte ocijeđeni grah i kobasicu, miješajte minutu-dvije da se svi okusi sjedine. Potom dodajte kajganu i raštiku, sve dobro promiješajte. Obilno začinite solju i paprom. Na kraju umiješajte brašno, šaku po šaku, dok smjesa ne postane lagano zbijena i suha, ali povezana.
  8. Maknite s vatre i pospite nasjeckanim peršinom i mladim lukom. Poslužite odmah!

Recepti za svaki dan: 10 jela s mljevenim mesom koja morate probati Varivo od graška i mljevenog mesa Musaka s krumpirom i mljevenim mesom Bolonjez +1 Američki gulaš s mljevenim mesom

 

 

  • #Recepti
  • #feijao tropeiro
  • #grah
  • #raštika
  • #brazil
  • #brailska kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Akustični fenomen u Tulsi centar svemira
Ludbreg je centar svijeta
Da prođete pored ovog mjesta, ne biste ni znali da ste u centru svemira
Kolač od breskve i ricotte recept
Tako je sočan!
Najslasniji način da se pozdravite s ljetom: Recept za kolač s breskvama i sirom
Klet Kozjak u Zagorju: Savršeno odredište za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Idila!
Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Hotel Stanley u Coloradu, Isijavanje, Stephen King
250 eura na noć
Je li ovo samo dobar marketinški trik ili? Hotel u koji turisti dolaze kako bi "vidjeli" duhove
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Pokrovitelj Mastercard
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Snežana Radojičić u Putničkoj klasi: Oko svijeta na dva kotača
Ciklonomad
Obišla je svijet na dva kotača: Snežana Radojičić otkriva kako je godinama živjeti "na cesti"
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Bez kompliciranja
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Jednostavan recept
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Dva dana nakon je umrla
tuga u susjedstvu
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Umrla je dva dana poslije
U tijeku su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji
zločinačko udruženje
Velika akcija USKOK-a: Uhićenja na području jedne županije
Drama na nebu: Avion kružio sat vremena iznad aerodroma, pozvana policija, šokirani kapetan: Ovo još nisam doživio
Kaos
Drama na nebu! Avion kružio sat vremena iznad aerodroma, pozvana policija, šokirani kapetan: "Ovo još nisam doživio"
show
Jagoda Kumrić i Konstantin Haag odlaze iz ''Kumova''
''Arrivederci...''
Zvijezde Kumova rastužile fanove: ''Vrijeme je za okrenuti novu stranicu...''
Kralj Charles prvi je britanski monarh na rimokatoličkom sprovodu u 400 godina
''Ovo je velik korak...''
Povijesni trenutak na tužnom ispraćaju! Kralj Charles prekršio stoljetnu tradiciju
Mateo Kovačić i sinčić Ivan bili glavni modeli na ulicama New Yorka
''bože, pa divni su''
''Kakav otac, takav sin'': Izabel Kovačić podijelila zajedničke trenutke Matea i njihova provorođenca
zdravlje
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Važna informacija
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Ne morate ga se odreći!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Otkrijte kako 14 dana mijenja vaš imunološki sustav
POKROVITELJ DONAT
Otkrijte kako 14 dana mijenja vaš imunološki sustav
zabava
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društven mreže
Zanimljivo
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društvene mreže
Bacanje buketa u Hercegovini odlučila odraditi u svoju korist!
Impresivno!
Bacanje buketa u Hercegovini odlučila odraditi u svoju korist!
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
Svaka čast
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
tech
Fascinantna sposobnost 17-godišnjakinje oduševila znanstvenike: Takvih je ljudi tek stotinjak na svijetu
Neki bi joj zavidjeli
U strahu da ne ispadne čudna samo je obitelji priznala što može. Znanstvenici oduševljeni: "Takvih ima samo 100"
Situacija nikad nije bila gora: Profesori tvrde kako su domaće zadaće izgubile svaki smisao
Što napraviti?!
Situacija nikad nije bila gora: Profesori tvrde kako su domaće zadaće izgubile svaki smisao
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Vrijeme radi svoje…
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
sport
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
neugodno
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
TJEDAN NAKON POBJEDE
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
Netko se zaigrao: Službena stranica SHNL-a objavila da će derbi na Poljudu ovako završiti
neobičan gaf
Netko se zaigrao: Službena stranica SHNL-a objavila da će derbi na Poljudu ovako završiti
tv
MasterChef: Kandidatkinja žiriju zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
ZANIMLJIVO!
Kandidatkinja žiriju MasterChefa zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
MasterChef: Instant burek? Izgleda da je i to moguće, a odsad će ga znati napraviti i chef Goran!
WOW!
Instant burek? Izgleda da je i to moguće, a odsad će ga znati napraviti i chef Goran!
U dobru i zlu: Svi dokazi govore protiv njega, ali hoće li sve priznati?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Svi dokazi govore protiv njega, ali hoće li sve priznati?
putovanja
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
novac
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Samo za imućne
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Oživljavanje Imunološkog: Priprema se natječaj za pogon u Rugvici vrijedan 40,8 milijuna eura
Lijekovi iz ljudske plazme
Oživljavanje Imunološkog: Priprema se natječaj za pogon u Rugvici vrijedan 40,8 milijuna eura
lifestyle
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Važna informacija
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
sve
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
neugodno
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
Pašta fažol
Sa sastojcima iz špajze

Pašta fažol: Recept za legendarno talijansko jelo koje se radi "ni od čega"

Kao što mu ime kaže, u centru pažnje su tjestenina i grah. Pa iako u Italiji svako kućanstvo ima svoj recept za savršenu paštu fažol, Talijani se pridržavaju nekih osnovnih pravila... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close