U domaćim čokoladicama od kokosa uživati možete i ako izbjegavate gluten i mlijeko ili tražite deserte koji ne obiluju šećerom.
Trebat će vam tek nekoliko sastojaka i 15, 20 minuta posla. Jogurt od kokosa čokoladicama daje meku teksturu zahvaljujući kojima se tope u ustima. No umjesto kokosovog jogurta poslužit će i jogurt od indijekih oraščića ili kokosovo vrhnje.
Za kokosovo vrhnje možete iskoristiti i limenku kokosovog mlijeka i ohladiti je preko noći pa uzeti čvrsti dio. Želite li da čokoladice imaju čvršću sredinu možete dodati u smjesu dvije žličice maslaca od kakaa ili kokosovog ulja.
Sastojci za domaće čokoladice od kokosa:
- 100 g nasjeckanog kokosa
- 100 g kokosovog jogurta ili vrhnja
- 60 g eritritola u prahu ili šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 prstohvat soli
- 90 g čokolade (veganske)
- 1 žličica kokosovog ulja
Priprema domaćih čokoladica od kokosa:
- Pomiješajte nasjeckani kokos, eritritol (ili šećer u prahu) i sol u multipraktiku i miksajte nekoliko sekundi da se sve dobro sjedini. Zatim dodajte jogurt od kokosa i vaniliju i ponovno miješajte, stružući sa strane prema potrebi, dok se ne oblikuje tijesto.
- Ako je smjesa premokra dodajte još kokosa. Ako je presuho, dodajte još jogurta. Uzmite žlicu smjese i rukama oblikujte oble pločice. Ponavljajte postupak pa ih prebacite na lim obložen papirom za pečenje. Ostavite pločice da se zamrznu oko 45 minuta ili dok se ne stvrdnu.
- Rastopite čokoladu i kokosovo ulje u posudi na pari ili u mikrovalnoj pećnici (u turama od 10-15 sekundi, uz miješanje). Svaku pločicu umočite u čokoladu, pustite da višak iscuri, zatim još jednom zamrznite pločice na 15 minuta ili dok se ne stegnu.