Arrabiata ili sugo all'arrabbiata je talijanski pikantni umak za tjesteninu koji se priprema od rajčica, češnjaka, čili papričica i nezaobilaznog maslinovog ulja.

Ovaj umak možete sljubiti i sa školjkama poput dagnji te poslužiti uz domaći kruh za brzi ručak ili večeru.

Najvažniji korak u cijeloj pripremi jest koristiti svježe školjke koje su pravilno očišćene. Uložite dodatan trud da ih pravovaljano očistite kako biste uživali u vrlo jednostavnom, ali finom obroku.

Sastojci za dagnje u umaku arrabiata:

  • 2 kg svježih dagnji
  • 750 g narezanih rajčica iz konzerve
  • 180 g otkoštenih crnih maslina
  • 150 ml bijelog vina
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 1 luk
  • 1 čili papričica
  • maslinovo ulje
  • sol i papar po želji
  • svježi peršin za posipanje
  • domaći kruh za posluživanje

Slika nije dostupna Hrana i piće Tortilja-lazanje: Recept za drugačiju varijantu omiljenog jela koja spaja meksičku i talijansku kuhinju

Priprema dagnji u umaku arrabiata:

  1. Očistite dagnje. Odstranite sve dagnje koje su otvorene ili imaju oštećenu ljušturu. Stavite očišćene dagnje u hladnu vodu.
  2. U većoj tavi zagrijte malo maslinova ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk, češnjak i čili papričicu dok povrće ne omekša.
  3. Dodajte rajčice i pustite da sve zajedno zakipi. Potom smanjite temperaturu i kuhajte umak oko 15 minuta.
  4. Ulijte vino i pojačajte temperaturu. Kada umak ponovo zakipi dodajte ocijeđene dagnje. Poklopite tavu i povremeno ju protresite. Kuhajte dagnje u umaku oko pet minuta, odnosno dok se ne otvore.
  5. Dodajte nasjeckane masline, sol i papar po želji. Kuhajte još par minuta sve zajedno da se sljube okusi.
  6. Poslužite toplo sa svježim peršinom i domaćim kruhom. Dobar tek!

7 jela s umakom bolognese: Jedan lonac s kojim ćete guštati cijeli tjedan Punjene paprike Punjeni patlidžani Lazanje +1 Zapečeni grah

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju