Arrabiata ili sugo all'arrabbiata je talijanski pikantni umak za tjesteninu koji se priprema od rajčica, češnjaka, čili papričica i nezaobilaznog maslinovog ulja.
Ovaj umak možete sljubiti i sa školjkama poput dagnji te poslužiti uz domaći kruh za brzi ručak ili večeru.
Najvažniji korak u cijeloj pripremi jest koristiti svježe školjke koje su pravilno očišćene. Uložite dodatan trud da ih pravovaljano očistite kako biste uživali u vrlo jednostavnom, ali finom obroku.
Sastojci za dagnje u umaku arrabiata:
- 2 kg svježih dagnji
- 750 g narezanih rajčica iz konzerve
- 180 g otkoštenih crnih maslina
- 150 ml bijelog vina
- 3-4 češnja češnjaka
- 1 luk
- 1 čili papričica
- maslinovo ulje
- sol i papar po želji
- svježi peršin za posipanje
- domaći kruh za posluživanje
Priprema dagnji u umaku arrabiata:
- Očistite dagnje. Odstranite sve dagnje koje su otvorene ili imaju oštećenu ljušturu. Stavite očišćene dagnje u hladnu vodu.
- U većoj tavi zagrijte malo maslinova ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk, češnjak i čili papričicu dok povrće ne omekša.
- Dodajte rajčice i pustite da sve zajedno zakipi. Potom smanjite temperaturu i kuhajte umak oko 15 minuta.
- Ulijte vino i pojačajte temperaturu. Kada umak ponovo zakipi dodajte ocijeđene dagnje. Poklopite tavu i povremeno ju protresite. Kuhajte dagnje u umaku oko pet minuta, odnosno dok se ne otvore.
- Dodajte nasjeckane masline, sol i papar po želji. Kuhajte još par minuta sve zajedno da se sljube okusi.
- Poslužite toplo sa svježim peršinom i domaćim kruhom. Dobar tek!
7 jela s umakom bolognese: Jedan lonac s kojim ćete guštati cijeli tjedan +1