Čokoladna pita ili pay de chocolate popularan je desert u zemljama španjolskog govornog područja koje se jede u svakodnevnim situacijama, ali i u svečanim prilikama.

Možete je napraviti kod kuće čak i ako niste osobito vješti u pečenju kolača. Svi se sastojci miješaju ručno – uključujući i namirnice za pripremu podloge koja se prethodno mora ispeći.

Kada u posudu stavite sve sastojke za pripremu tijesta – brzo ih izmiješajte. Tekstura sirovog tijesta za pitu bi trebala biti vrlo mokra nalik na pire od krumpira.

Sastojci za čokoladnu pitu:

  • 625 ml punomasnog mlijeka
  • 320 g bijelog šećera
  • 230 g brašna
  • 60 g maslaca
  • 60 g margarina
  • 45 g kakaa
  • 25 g kukuruznog škroba
  • 8 velikih žumanjaka
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1 čajna žličica soli

Divna čokoladna krema može se postići upotrebom svilenog tofua Hrana i piće Bez pečenja: Brzi recept za prefinu čokoladnu pitu u koju ne ide niti jedno jaje

Priprema čokoladne pite:

  1. Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva.
  2. U zdjelu ubacite 195 g brašna i četvrtinu čajne žličice soli i pomiješajte. U sredini napravite rupu.
  3. Rastopite maslac i margarin, pa ih ulijte u brašno zajedno s 60 ml obične vode. Brzo pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete jednoličnu i vrlo mokru smjesu.
  4. Dobiveno tijesto stavite između dvije plastične folije ili papira za pečenje i razvucite ga na krug promjera oko 30 centimetara podjednake debljine.
  5. Prebacite razvučeno tijesto u kalup za pite promjera 22 centimetara. Rasporedite tijesto i dobro ga utisnite cijelom površinom, kao i na rub kalupa pazeći da nema vidljivih oštećenja.
  6. Preko podloge stavite papir za pečenje, a kalup napunite s utezima za pečenje pite. Pecite podlogu pite oko 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.
  7. Izvadite podlogu za pitu iz pećnice, uklonite papir i utege te ispikajte vilicom površinu kore. Na taj način uklonit će eventualne mjehuriće zraka koji su se pojavili tijekom termičke obrade.
  8. Vratite podlogu u pećnicu i pecite još 12 do 15 minuta bez papira i utega.
  9. Za to vrijeme pripremite nadjev za pitu: pomiješajte žumanjke, mlijeko, šećer, kakao, preostalu količinu brašna i soli te kukuruzni škrob. Dobivenu smjesu prebacite u lonac i kuhajte na laganoj temperaturi dok se ne zgusne.
  10. Procijedite smjesu kroz cjedilo da uklonite eventualne grudice, umiješajte ekstrakt vanilije, pa sve zajedno ravnomjerno prelijte preko ispečene podloge za pitu.
  11. Čokoladnu pitu stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 Celzijevih stupnjeva oko pola sata.
  12. Ohladite u potpunosti prije posluživanja. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju