Čokoladna pita ili pay de chocolate popularan je desert u zemljama španjolskog govornog područja koje se jede u svakodnevnim situacijama, ali i u svečanim prilikama.
Možete je napraviti kod kuće čak i ako niste osobito vješti u pečenju kolača. Svi se sastojci miješaju ručno – uključujući i namirnice za pripremu podloge koja se prethodno mora ispeći.
Kada u posudu stavite sve sastojke za pripremu tijesta – brzo ih izmiješajte. Tekstura sirovog tijesta za pitu bi trebala biti vrlo mokra nalik na pire od krumpira.
Sastojci za čokoladnu pitu:
- 625 ml punomasnog mlijeka
- 320 g bijelog šećera
- 230 g brašna
- 60 g maslaca
- 60 g margarina
- 45 g kakaa
- 25 g kukuruznog škroba
- 8 velikih žumanjaka
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 1 čajna žličica soli
Priprema čokoladne pite:
- Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva.
- U zdjelu ubacite 195 g brašna i četvrtinu čajne žličice soli i pomiješajte. U sredini napravite rupu.
- Rastopite maslac i margarin, pa ih ulijte u brašno zajedno s 60 ml obične vode. Brzo pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete jednoličnu i vrlo mokru smjesu.
- Dobiveno tijesto stavite između dvije plastične folije ili papira za pečenje i razvucite ga na krug promjera oko 30 centimetara podjednake debljine.
- Prebacite razvučeno tijesto u kalup za pite promjera 22 centimetara. Rasporedite tijesto i dobro ga utisnite cijelom površinom, kao i na rub kalupa pazeći da nema vidljivih oštećenja.
- Preko podloge stavite papir za pečenje, a kalup napunite s utezima za pečenje pite. Pecite podlogu pite oko 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.
- Izvadite podlogu za pitu iz pećnice, uklonite papir i utege te ispikajte vilicom površinu kore. Na taj način uklonit će eventualne mjehuriće zraka koji su se pojavili tijekom termičke obrade.
- Vratite podlogu u pećnicu i pecite još 12 do 15 minuta bez papira i utega.
- Za to vrijeme pripremite nadjev za pitu: pomiješajte žumanjke, mlijeko, šećer, kakao, preostalu količinu brašna i soli te kukuruzni škrob. Dobivenu smjesu prebacite u lonac i kuhajte na laganoj temperaturi dok se ne zgusne.
- Procijedite smjesu kroz cjedilo da uklonite eventualne grudice, umiješajte ekstrakt vanilije, pa sve zajedno ravnomjerno prelijte preko ispečene podloge za pitu.
- Čokoladnu pitu stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 Celzijevih stupnjeva oko pola sata.
- Ohladite u potpunosti prije posluživanja. Dobar tek!