Čokoladni kolač ili tortu jednostavno možete napraviti bez gomile prljavog posuđa ili kompliciranih sastojaka, dovoljno je slijediti recept u nastavku. Ako želite, mlaćenicu možete zamijeniti i mješavinom jabučnog octa i punomasnog mlijeka. Izmiješajte dvije žličice octa i dolijte toliko mlijeka da ukupno dobijete 118 ml tekućine.
Slasticu nakon pečenja pospite kakaom ili napravite glazuru. Za glazuru otopite pet žlica maslaca na srednje niskoj temperaturi. Dodajte 20 g kakaa i promiješajte pa kuhajte dvije minute pazeći da ne prokuha. Maknite lonac s vatre, dodajte 150 g prosijanog šećera u prahu i umutite. Zatim dodajte, žlicu po žlicu, dvije do tri žlice mlijeka i pola žličice ekstrakta vanilije. Glazura bi trebala biti sjajna i glatka. Prelijte je preko toplog kolača i razmažite lopaticom. Ostavite da se ohladi prije rezanja.
Sastojci za čokoladni kolač iz jedne posude:
- 125 g brašna
- 200 g šećera
- 22 g kakaa
- 1 žličica sode bikarbone
- ½ žličice praška za pecivo
- 1/4 žličice soli
- 1 veće jaje
- 110 ml ulja
- 120 ml mlaćenice
- 125 ml vruće vode
Priprema čokoladnog kolača iz jedne posude:
- Obložite kvadratni ili okrugli kalup za tortu od 20 cm papirom za pečenje ili aluminijskom folijom. Ostavite po strani. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- U velikoj zdjeli za miješanje pomiješajte brašno, šećer, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. Dodajte jaje, ulje i mlaćenicu pa dobro umutite. Dodajte vruću vodu i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Ulijte u pripremljenu posudu za pečenje. Lagano lupnite posudom o radnu plohu kako biste oslobodili sve mjehuriće zraka.
- Pecite 25 do 30 minuta ili dok čačkalica zabodena na nekoliko mjesta ne izađe čista iz biskvita. Prema želji kolač možete preliti glazurom ili posipati kakaom.