Čokoladni kolač ili tortu jednostavno možete napraviti bez gomile prljavog posuđa ili kompliciranih sastojaka, dovoljno je slijediti recept u nastavku. Ako želite, mlaćenicu možete zamijeniti i mješavinom jabučnog octa i punomasnog mlijeka. Izmiješajte dvije žličice octa i dolijte toliko mlijeka da ukupno dobijete 118 ml tekućine.

Slasticu nakon pečenja pospite kakaom ili napravite glazuru. Za glazuru otopite pet žlica maslaca na srednje niskoj temperaturi. Dodajte 20 g kakaa i promiješajte pa kuhajte dvije minute pazeći da ne prokuha. Maknite lonac s vatre, dodajte 150 g prosijanog šećera u prahu i umutite. Zatim dodajte, žlicu po žlicu, dvije do tri žlice mlijeka i pola žličice ekstrakta vanilije. Glazura bi trebala biti sjajna i glatka. Prelijte je preko toplog kolača i razmažite lopaticom. Ostavite da se ohladi prije rezanja.

Sastojci za čokoladni kolač iz jedne posude:

  • 125 g brašna
  • 200 g šećera
  • 22 g kakaa
  • 1 žličica sode bikarbone
  • ½ žličice praška za pecivo
  • 1/4 žličice soli
  • 1 veće jaje
  • 110 ml ulja
  • 120 ml mlaćenice
  • 125 ml vruće vode

Priprema čokoladnog kolača iz jedne posude:

  1. Obložite kvadratni ili okrugli kalup za tortu od 20 cm papirom za pečenje ili aluminijskom folijom. Ostavite po strani. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
  2. U velikoj zdjeli za miješanje pomiješajte brašno, šećer, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. Dodajte jaje, ulje i mlaćenicu pa dobro umutite. Dodajte vruću vodu i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Ulijte u pripremljenu posudu za pečenje. Lagano lupnite posudom o radnu plohu kako biste oslobodili sve mjehuriće zraka.
  3. Pecite 25 do 30 minuta ili dok čačkalica zabodena na nekoliko mjesta ne izađe čista iz biskvita. Prema želji kolač možete preliti glazurom ili posipati kakaom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju