Carnitas je meksički odgovor na pulled pork, ili vučenu svinjetinu – meso koje je toliko meko da se odvaja vilicom. U Meksiku se carnitas koristi za brojne recepte, a tacos, burrito, ili nachos samo su neki od brojnih primjera. Slasni komadići mesa mogu se naći čak i u raskošnim salatama, gustim, zasitnim juhama i varivima – ili jesti tek tako, uz kakav prilog od povrća. Za ovaj specijalitet koji je sočan, mekan i pun okusa trebat će vam svinjska lopatica, agrumi poput naranče i limete čija kiselina stvara predivnu ravnotežu okusa, kao i začini: kumin, chili, češnjak, luk u prahu…
Carnitas (Foto: Shutterstock)
Sastojci za carnitas:
- 2 kg svinjske lopatice
- 1 žlica soli
- 4 žličice kumina
- 2 žličice chillija u prahu
- 2 žličice češnjaka u prahu
- 2 žličice luka u prahu
- 1 žličica papra
- 4 žlice narančinog soka
- 2 žlice soka limete
- 2,5 dl temeljca ili juhe
Priprema:
- Pomiješajte sol i začine u prahu pa dobro istrljajte meso sa svih strana. Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva Celzija.
- Ulijte temeljac ili juhu, sok od naranče i sok od limete u posudu za pečenje u pećnici koja se može poklopiti (ili prekrijte aluminijskom folijom) pa stavite svinjsku lopaticu. Poklopite i pecite četiri sata ili dok meso ne omekša toliko da se može lako razvojiti vilicom.
- Meso prebacite na veliki lim za pečenje i natrgajte ga vilicom.
- Ako želite da bude hrskavo, dodajte pola šalice do šalicu tekućine od pečenja, promiješajte pa zapecite ispod gornjeg grijača pećnice 8 do 10 minuta, miješajući na pola pečenja, dok ne postane hrskavo.
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa +5