Želite li napraviti ukusno jelo od gljiva? Prvi zadatak jest da ih pravilno očistite.

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Šumske gljive Odaberite stranu Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja? Indijanska banana u Donjoj Bistri na plantaži Ivana Šuloga - 5 Ljekovito blago U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura

Nemojte ih stavljati pod mlaz vode jer će upiti nepotrebnu tekućinu. Umjesto toga radije ih očetkajte ili uklonite nečistoće s površine pamučnom krpom.

Bukovače su izvrsne gljive za poslužiti kao prilog mesu, ali i staviti na tostirani kruh, posipati preko kuhane tjestenine ili riže.

Da biste unijeli dodatnu dubinu okusa u bukovače, potrebno vam je svega nekoliko sastojaka – nešto maslaca, češnjaka, bijelog vina i peršina.

Sastojci za pirjane bukovače:

  • 200 g bukovača
  • 30 g maslaca
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 2 žlice suhog bijelog vina
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
  • sol i papar po želji

Priprema pirjanih bukovača:

  1. Otopite maslac u većoj tavi na srednje jakoj temperaturi.
  2. Dodajte nasjeckani češnjak i kuhajte ga oko 30 sekundi.
  3. Dodajte natrgane komadiće bukovača i pirjajte ih oko tri minute. Pripazite da vam ne izgore.
  4. Podlijte gljive s vinom i kuhajte dok alkohol ne ispari. Za to će vam biti potrebno oko dvije minute.
  5. Posolite i popaprite po želji te poslužite sa svježim peršinom.
  6. Poslužite gljive odmah. Dobar tek!