Još jedan težak zadatak žiri MasterChefa stavio je pred ovogodišnje natjecatelje. Oni su, naime, trebali replicirati zanimljivo jelo koje je pripremio chef Stjepan Vukadin. Više komponenata trebalo je uklopiti u cjelinu u samo 70 minuta, a jela petero sretnika koji su se ovog tjedna našli u eliminacijskom izazovu pokazala su kako članovi žirija podijelili pregače pravim kandidatima.

Najlošije jelo pripremila je Emina, koja je napustila show. Mi vam donosimo recept iz emisije kako biste provjerili biste li prošli bolje od nje i kako biste se okušali u izazovu za koji je potrebna mirna ruka i hladna glava. Uzmite vremena koliko hoćete, a ako sebi želite otežati napravite ovo genijalno jelo u samo 70 minuta. Rukavica je bačena...

p.s. Ako trebate pomoć, ovdje pronađite propuštene epizode ;)

  Brncin na brudet chefa Stjepana Vukadina Brncin na brudet chefa Stjepana Vukadina (Foto: Nova TV)

Brancin na brudet, palenta, kuglice od kozica, krema od buzare i badema te kreker od palente

Sastojci za brancina na brudet i ostale komponente:

brancin

kozice

luk

češnjak

peršin, list i stabljika

korijen celera

palenta

maslinovo ulje

krušne mrvice

bijelo vino

sjeckana rajčica

poriluk

grčki jogurt

sol i papar

maslac

limun

ricotta

glatko brašno

panko mrvice

crnilo sipe

suncokretovo ulje

kopar

med

listići badema

lovorov list

dimljena paprika

jaje
 

Priprema brancina na brudet chefa Stjepana Vukadina:

 

 1. Očistiti brancin, izvaditi filete. Očistiti kozice. Staviti kuhati temeljac od kostiju brancina i ljuski kozica s povrćem.
 2. Skuhati palentu za kreker u vodi s malo maslinovog ulja, na kraju začiniti sa soli i peršinom. Izliti na pleh na papir za pečenje, razvući špahtlom i staviti u pećnicu da se dehidrira.
 3. Glavu od brancina pirjati na maslinovom ulju dok se ne zapeče sa svih strana, dodati usitnjeni češnjak i prosijane krušne mrvice. Podliti s bijelim vinom, pustiti da alkohol ispari. Dodati sjeckanu rajčicu i temeljac.
 4. Usitniti poriluk, prodinstati na maslinovom ulju, dodati malo češnjaka i podliti s ribljim temeljcem. Dodati grčki tip jogurta i ukuhati palentu.
 5. Začiniti sa soli i paprom, dodati kockicu maslaca i malo naribane korice limuna. Na kraju umiješati malo ricotte u gotovu palentu.
 6. Crnilo sipe i panko mrvice pomiješati, izraditi u blenderu i kratko dehidrirati u pećnici.
 7. Kozice usitniti nožem, začiniti. Oblikovati kuglice. Panirati u brašnu, jajima i crnim panco mrvicama. Ispržiti u suncokretovom ulju.
 8. Dio tekućine u kojoj se kuha glava brancina odvojiti u manji lonac, dodati listiće badema, lovorov list i kuhati na laganoj vatri dok badem ne omekša. Izvaditi lovorov list, a ostale sastojke izraditi u kremu s blenderom.
 9. Brudet podliti s malo ribljeg temeljca. Izvaditi glavu brancina. Brudet izraditi sa štapnim mikserom, dodati malo dimljene paprike, po potrebi soli i papra, izbalansirati kiselost.
 10. Nauljeni očišćeni file brancina zapeći na užarenoj tavi i podliti s tekućinom od brudeta. Gotovi file brancina ostaviti poklopljenog u tavi do serviranja.
 11. Dehidriranu palentu popržiti kratko u dubokom zagrijanom ulju do željene boje i teksture.
 12. Servirati.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju