Božićne blagdane na Karibima, ali i različite druge proslave nemoguće je zamisliti bez voćnog kolača s rumom, koji se zbog svoje boje na Jamajci naziva i crnim kolačem. Crnu boju kolaču daju sastojci, a posebice umak browning, koji se priprema od vina i začina.

Da bi kolač bio što ukusniji, sušeno voće treba se namakati u rumu nekoliko tjedana, a neki ostavljaju da se marinira u alkoholu i po nekoliko mjeseci prije nego što ga dodaju u tijesto i termički obrade do savršenstva.


Tehnički gledajući, većina je već započela s pripremom ove blagdanske slastice. Uz malo organizacije i truda, i vi je možete pripremiti za svoju obitelj i prijatelje.

Sastojci za natopljeno voće:

  • 300 ml ruma
  • 250 ml tamnog desertnog vina
  • 150 g sušenih šljiva bez koštica
  • 150 g običnih grožđica
  • 150 g zlatnih grožđica
  • 75 g sušenih višanja bez koštica
  • 35 g organske korice limuna i naranče


Za browning:

  • 1,5 žlice smeđeg šećera
  • 1,5 žlice tamnog desertnog vina


Za kolač:

  • 150 g maslaca
  • 150 g šećera (mješavina smeđeg i bijelog šećera)
  • 100 g brašna
  • 4 jaja
  • 1 čajna žličica ekstrakta badema
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • ½ čajne žličice cimeta
  • ¼ čajne žličice muškatnog oraščića
  • 1/8 čajne žličice mljevenog klinčića
  • malo naribane korice limuna
  • malo naribane korice naranče

Za preljev:

  • 35 ml ruma


Priprema:

1. Pomiješajte sušeno voće s koricom limuna i naranče te sve prelijte vinom i rumom. Pustite da se marinira nekoliko tjedana ili čak mjeseci.

2. Zagrijte pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva.

3. Namastite okrugli lim za pečenje i obložite papirom za pečenje. Stavite sa strane.

4. Za pripremu browninga: u lončić ubacite žlicu i pol smeđeg šećera i pustite da se otopi. Kada se šećer počne karamelizirati, dodajte jednu i pol žlicu desertnog vina, pomiješajte i pustite da se ohladi do kraja.

5. Jaja istucite u jednoliku smjesu pa u nju umiješajte ekstrakt vanilije i badema te malo limunove i narančine korice. Stavite sa strane.

6. U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić i klinčić te stavite sa strane.

7. U mikseru istucite maslac sa šećerom dok ne dobijete glatku smjesu.

8. Postupno dodajte mješavinu na bazi jaja.

9. Postupno dodajte oko 250 ml natopljenog sušenog voća i nastavite miksati.

10. Ručno umiješajte brašno u smjesu i umak browning.

11. Prebacite smjesu u pripremljeni kalup i pecite oko 80 minuta.

12. Kada je kolač termički obrađen do kraja, izvadite ga iz pećnice te prelijte rumom. Pustite da se ohladi prije posluživanja. Uživajte!

Savjet plus:

Voće bi se minimalno trebalo namakati barem pet dana, a ako nemate ni toliko vremena, možete ubrzati cijeli proces tako što ćete ga prokuhati u vinu i rumu dvadesetak minuta prije korištenja. Možete koristiti bilo koju vrstu sušenog voća.

Najbolje rezultate dobit ćete ako koristite maslac i jaja koja ste ostavili da dosegnu sobnu temperaturu prije upotrebe.

Kada se priprema ovaj kolač, sastojci za recept obično se udvostruče ili čak utrostruče te se ispeče više komada. Ovo je jedan od onih kolača koji imaju sve bolji okus što duže stoje zamotani u plastičnu foliju.

Najbolja torta od čokolade i karamele: Meksički desert koji je tako dobar da se udomaćio po cijelom svijetu Nemoguća torta - 2 Nemoguća torta - 1 Nemoguća torta - 3 +0 Nemoguća torta - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju