Pirjani šampinjoni su sjajan prilog brojnim jelima – poslužiti ih možete uz pečeni odrezak, piletinu i svinjetinu s roštilja, dodati uz burger, posipati po pečenim jajima, sljubiti s kuhanom tjesteninom ili kremastom palentom. Izbora je stvarno napretek.
Da biste napravili ukusne šampinjone ne trebate mnogo dodataka – dovoljno ih je prepirjati na maslacu s nešto češnjaka i začinskog bilja.
Ako želite da vam šampinjoni budu savršeni, nemojte ih potapati pod vodom prije termičke obrade. Radije ih očetkajte i tako uklonite
prljavštinu s njihove površine.
Sastojci za pirjane gljive:
- 400 g šampinjona
- 4 žlice maslaca
- 4-5 češnja češnjaka
- svježi timijan nasjeckan
- sol i papar po želji
Priprema pirjanih gljiva:
- U tavi zagrijte maslac na umjerenoj temperaturi.
- Očistite češnjak i narežite ga na manje komade. Dodajte češnjak na rastopljeni maslac i pirjajte oko 30 sekundi uz često miješanje.
- Izvadite češnjak iz tave.
- Na preostaloj masnoći prepirjajte šampinjone narezane na kriške i pirjajte sve zajedno oko pet do osam minuta, odnosno dok gljive ne omekšaju te ne dobiju zlatno-smeđu boju.
- Posolite i popaprite po želji.
- Kada su gljive prepirjajte, pomiješajte ih s češnjakom, te svježim listićima timijana. Dobar tek!