Pirjani šampinjoni su sjajan prilog brojnim jelima – poslužiti ih možete uz pečeni odrezak, piletinu i svinjetinu s roštilja, dodati uz burger, posipati po pečenim jajima, sljubiti s kuhanom tjesteninom ili kremastom palentom. Izbora je stvarno napretek.

Da biste napravili ukusne šampinjone ne trebate mnogo dodataka – dovoljno ih je prepirjati na maslacu s nešto češnjaka i začinskog bilja.

Ako želite da vam šampinjoni budu savršeni, nemojte ih potapati pod vodom prije termičke obrade. Radije ih očetkajte i tako uklonite
prljavštinu s njihove površine.

Sastojci za pirjane gljive:

  • 400 g šampinjona
  • 4 žlice maslaca
  • 4-5 češnja češnjaka
  • svježi timijan nasjeckan
  • sol i papar po želji

Priprema pirjanih gljiva:

  1. U tavi zagrijte maslac na umjerenoj temperaturi.
  2. Očistite češnjak i narežite ga na manje komade. Dodajte češnjak na rastopljeni maslac i pirjajte oko 30 sekundi uz često miješanje.
  3. Izvadite češnjak iz tave.
  4. Na preostaloj masnoći prepirjajte šampinjone narezane na kriške i pirjajte sve zajedno oko pet do osam minuta, odnosno dok gljive ne omekšaju te ne dobiju zlatno-smeđu boju.
  5. Posolite i popaprite po želji.
  6. Kada su gljive prepirjajte, pomiješajte ih s češnjakom, te svježim listićima timijana. Dobar tek!

Neokrunjeni kraljevi gljiva: Majstori maskiranja koji nisu jestivi, ako se pripreme na pogrešan način Smrčci - 6 Smrčci - 5 Smrčci - 4 +2 Smrčci - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju