Bliskoistočni omlet od tikvica i luka specifičan je po osvježavajućem mirisu mente, a najbolje paše uz kakvu raskošnu salatu, poput tabbouleha od bulgura, povća i začinskog bilja. Ovo jelo u Egiptu zovu eggah, a u drugim dijelovima Bliskog istoka pronaći ćete ga pod imenom ej'jah, no slično je i europskoj frittati.
Sastojci za egipatski omlet:
- 2 tikvice
- 1 manja glavica luka
- ½ žličice češnjaka u prahu
- svežanj svježe metvice
- 8 velikih jaja
- prstohvat crvene paprike
- ½ žličice praška za pecivo
- 2 kriške tosta
- ⅓ šalice mlijeka
- sol, maslinovo ulje
Za posluživanje:
- sir feta
- narezane rajčice
Priprema egipatskog omleta:
- Tikvice narežite na tanke ploške, posolite ih i ostavite sa strane 15 minuta pa ih osušite paprirnatim ručnikom.
- Luk sitno nasjeckajte.
- Kriškama tosta odrežite koru i namočite ih u ⅓ šalice mlijeka.
- Svežnju metvice odvojite peteljke – trebat će vam oko 30 listova.
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzija.
- U tavi ili okrugloj posudi koja može u pećnicu zagrijte maslinovo ulje pa dodajte tikvice i luk pa pirjajte 5-7 minuta. Dodajte veći dio natrganih listova mente; malo odvojite za kasnije. Isključite vatru i ostavite da se ohladi.
- Umutite jaja, sol, mljevenu crvenu papriku i prašak za pecivo. Istisnite višak mlijeka iz tosta pa ga usitnite rukama i dodajte jajima pa umutite. Umiješajte tikvice i luk.
- Prema potrebi dolijte malo maslinovog ulja u tavu ili posudu koja smije u pećnicu pa ulijte smjesu. Pecite u pećnici 15-20 minuta.
- Pečeni omlet od tikvica poslužite s fetom, natrganim listićima mente i rajčicama.
A što s košticom? Stručnjak za bonton otkriva koji je jedini pristojan način za uživanje u maslinama +4