Zamislite mir, tišinu, situacije bez problema, bez stresa i život koji je sam po sebi definicija odmora. Da, to postoji. Ako ste se ga zaželjeli, razmislite o tome da vam prva destinacija nakon što se zbog nastale situacije odlučite na putovanje bude Gásadalur na Farskim otocima.

Kad pročitate zvuči idilično i uvjereni smo da to tako stvarno i jest. Sada kada nam zabranjuju izlaske, druženja i život nam se u potpunosti promijenio, jedino što možemo je razmišljati o tome kako ćemo uskoro krenuti na neko putovanje i kako će svijet opet biti ljepše mjesto. A to ljepše mjesto čeka vas na Farskim otocima i to, za ovaj put, u naselju Gásadalur.

Iako se ne nalaze na kontinentu i možda je do tamo dolazak otežan, ne znači da zbog ove činjenice trebate odustati. Smješteni su u sredini Atlantskog oceana i pripadaju Danskoj, a najpoznatiji su po tome što su većina njihovih stanovnika životinje, a ne ljudi. Naravno, ima i ljudi, no ovaca ima više zbog čega se nazivaju još i Ovčjim otocima.

Ovce su zaista posebne. Kako bi privukli što veći broj turista, a zbog činjenice da Google nije svoje kamere za Google Maps dotamo uputio, dosjetili su se izvrsne ideje. Na ovce su privezali kamere i pratili su njihova životopisna putovanja diljem otoka. Upravo su ovce bile one koje su nam danas omogućile da tamo možemo koristiti Google Maps, stoga je prava šteta ne istražiti ono što nam tamošnja prekrasna priroda može pružiti.

Naša tajna lokacija za koju smo se odlučili bit će sigurno Gásadalur, naselje smješteno na zapadnoj strani okruženi obroncima planina na Vágaru. Nalazi se između dvije planine, obje s visinom preko 700 metara. Na istoku Eysturtindur doseže 715 metara nadmorske visine, a na sjeveru Árnafjall 722 metra nadmorske visine.

Postoji i priča o nastanku ovog sela, a veže se uz ženu imena Gæsa koja se nije pridržavala pravila prehrane za vrijeme trajanja posta. Zbog uživanja u mesu oduzeta joj je sva imovina i pobjegla je u dolinu na Vágaru gdje je nastavila živjeti.

Druga priča o nastanku mjesta veže se uz životinje, ali ne radi se o ovcama već o divljim guskama koje su još od davnih vremena voljele zrakom putovati do navedene doline. Vjerujemo da su u putovanju uživale jer su prizori iz zraka izuzetni, no ono što nas oduševljava je sve što ovo mjesto može ponuditi.

Zaboravite lišaj i uhvatite se još bolje stvari s Islanda: Lijek sa sjevera za instant opuštanje Island Island Reykjavik, Island +8 Hvitserkur - 3

Bit ćete očarani šetnjom do pitoresknog vodopada Múlafossur kao glavnom prirodnom atrakcijom koja će biti idealan završetak šetnje puteljcima kroz bujna zelena polja koja kao da rade dobro društvo planinama koje se iznad njih uzdižu. No, iako priroda očarava, nekad je zadavala velike probleme po pitanju prijevoza i kretanja.

Naime, nekad se do mjesta moglo doći samo planinarenjem preko planine po stazi duljine 700 metara, a ako ste bili sretnici i imali ste brodicu, mogli ste prići čamcem. Danas je situacija potpuno drugačija zahvaljujući probijenom tunelu u jednoj od planina, a već sam put do ovog izoliranog mjesta predstavlja pravu avanturu.

Ako se brinete da ovdje ima puno turista, to zaista nije tako. Nema čak ni puno lokalnog stanovništva. Doslovno radi se o samo nekoliko smještajnih objekata za lokalce i turiste. Posjetite i minijaturnu suvenirnicu i podržite ih kupnjom suvenira, ručnih radova izrađenih od ovčje kože ili pak džempera.

Ono što oduševljava svakako je pogled. Pogled na prirodu, Atlantski ocean, mir i tišinu koji predstavljaju samo jedno – uživanje na samoći. Uživati čak možete i u lokalnom kafiću, stoga obavezno naručite pravi tradicionalni ručak i kolače.

Iako smo sada dužni držati se izolacije, ovo je izolacija kakvu želimo. Izolacija od ostatka svijeta koja će nam omogućiti savršen odmor u srcu prirodnih kreacija. Ovo čarobno selo bit će idealna prilika da možda uhvatite i koju fotku s puffinom. Požurite s odlukom, nakon ovog članka sigurno će mnogi početi razmišljati o Gásadaluru, mjestu koje kao da nije bilo u doticaju s modernim svijetom.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju