Puslice su popularna slastica u brojnim europskim zemljama. Riječ je francuskom desertu koji se priprema od tučenih bjelanjaka, šećera i nešto limuna.
U božićno vrijeme u Rumunjskoj se jedu takozvani sendviči od puslica koji su spojeni sočnom kremom od čokolade te s dodatkom nešto mljevenih lješnjaka.
Za tu slasticu ne treba vam puno sastojaka – tek nešto strpljenja i vremena. Možete je napraviti i kod kuće ako slijedite naše savjete.
Sastojci:
- 145 g bijelog šećera
- 50 ml vrhnja za šlag
- 50 g tamne čokolade
- 20 g tostiranih lješnjaka
- 2 jaja
- 1 čajna žličica limunova soka
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 120 Celzijevih stupnjeva.
- Lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje i stavite sa strane.
- Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke upotrijebite za neki drugi recept, a bjelanjke pretvorite mikserom u gusti snijeg.
- Postupno dodajte šećer i limunov sok u bjelanjke sve dok se sastojci ne povežu.
- Prebacite dobivenu snijeg u slastičarsku vrećicu i istiskujte manje količine smjese na papir za pečenje. Od ove smjese možete napraviti 20-ak puslica promjera 3 centimetara. Ako koji vrh strši, nježno ga stisnite prstom koji ste prethodno namočili u hladnoj vodi.
- Pecite puslice u prethodno zagrijanoj pećnici oko 40 minuta. Potom ugasite pećnicu, ostavite odškrinuta vrata i pustite da se puslice ohlade i dodatno osuše.
- Napravite nadjev: zagrijte vrhnje za šlag u maloj posudi i prelijte ga preko sitno nasjeckane čokolade. Toplina vrhnja otopit će čokoladu. Dobro promiješajte ta dva sastojka.
- Dobivenu kremu namažite između dvije puslice, i sve zajedno ukrasite s nešto usitnjenih lješnjaka.
- Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
- Puslice prebacite na tanjur za serviranje i poslužite. Dobar tek!
Priča o omiljenom kolaču bez kojeg je Božić u Italiji nezamisliv +1