Galerija Punjene paprike - 4 0 Punjene paprike - 3 0 Punjene paprike - 1 0 Punjene paprike - 2 0

U trendu Tjestenina u umaku od tikvica Raskošno savršenstvo Bez vrhnja i maslaca: Tjestenina u umaku od tikvica koji kao da je s drugog svijeta Salata od pečene piletine i kvinoje Tjedni jelovnik Idealna jela kad je vani vruće: 7 recepata za svaki dan ovoga tjedna s minimalno kuhanja i pečenja Marinirani i pečeni svinjski kotleti S roštilja Napravite marinadu od 3 sastojka večeras, a sutra uživajte u savršenim svinjskim kotletima

Svaka kuća ima svoj recept za punjene paprike. Neki kuhari u mesnu smjesu dodaju sirovu rižu, dok je drugi tostiraju na svinjskoj masti ili dodaju komadiće suhog mesa, ali svi se slažu da nadjev mora biti sočan.

Tajna slasti može biti u odabiru odgovarajuće vrste mesa, a kako bi se bolje povezalo s ostalim sastojcima, može se dodati i jaje. Punjene paprike mogu se krčkati sa zaprškom ili u mješavini povrtne juhe i koncentrata rajčice, a "klasičari" više vole dodati domaći umak od rajčice.

Zavirimo li u recepte iz regije, pronaći ćemo i bosanske trikove za slasno ljetno jelo. Njihove paprike slast duguju nadjevu koji se prethodno krčka kako bi se povezali okusi i mirisi sastojaka, a potom se peku u pećnici, zbog čega, mnogi će reći, imaju intenzivniji okus. Osim toga, često se poslužuju uz dodatak kiselog vrhnja. Ako još niste, isprobati ih možete po ovom receptu, pa prosudite sami čije su bolje.

Sastojci za punjene paprike iz pećnice:

  • 2 velike rajčice
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 glavica luka
  • 350 g mljevene junetine
  • 100 g riže
  • 1 žličica slatke mljevene paprike
  • ½ žličice ljute mljevene paprike
  • 10 manjih paprika
  • 1 žlica koncentrata od rajčice
  • sol

Priprema punjenih paprika iz pećnice: 

  1. Rajčice blanširajte u vrućoj vodi pa ogulite, očistite i narežite.
  2. Polovicu sjeckane glavice luka i jedan češanj češnjaka nasjeckajte, pomiješajte i stavite u vatrostalnu posudu (dovoljno veliku jer ćete u njoj kasnije peći paprike).
  3. Prelijte uljem i poklopite aluminijskom folijom pa stavite u pećnicu na 180 °C dok ne pripremite nadjev.
  4. Preostali luk i češnjak kratko popržite pa dodajte meso i začine.
  5. Rižu kratko popržite na ulju, prelijte vodom (otprilike 2 dl) i poklopite. Kuhajte je na laganoj do srednjoj vatri dok ne bude napola skuhana pa je pomiješajte s mesom.
  6. Izvadite posudu iz pećnice.
  7. Napunite očišćene paprike smjesom pa ih položite u posudu na pečenu smjesu rajčice, luka i češnjaka.
  8. Koncentrat rajčice pomiješajte sa 600 ml vode i prelijte paprike.
  9. Pecite ih u pećnici oko sat, sat i pol. Prema želji poslužite s vrhnjem i uživajte!

Sendviči koji su osvojili Zagrepčane: Novo mjesto gdje se u redovima čeka na raskošne piadine Fiorito - 1 Fiorito - 2 Fiorito - 3 +7 Fiorito