U atraktivnom prostoru nekadašnjeg Blok bara u Tomašićevoj ulici otvorena je prva cicchetterija u Zagrebu. Cicchetti (izgovara se čiketi) po kojima je ovo novo mjesto dobilo ime mali su zalogaji na kruhu koji se poslužuju u tradicionalnim venecijskim barovima, odnosno cicchetteriama, a koje se nazivaju bacari.

Bacari su poznata mjesta koja poslužuju vino i jednostavnu hranu. Cicchetti su slični, u drugim dijelovima Italije poznatima crostinima ili pak bruschettama te po konceptu malih zalogaja i široko znanim španjolskim tapasima. Uglavnom se naručuju po komadu uz čašu vina.

Ponuda restorana Cicchetti Zagreb Ponuda restorana Cicchetti Zagreb (Foto: Mario Kučera)

Važnost cicchetta između ostalog leži u atmosferi, načinu i društvu u kojem se konzumira. Oni se jedu prstima, na pultu, s nogu, za visokim ili malim stolom u ležernoj atmosferi uz druženje i čašu odličnog vina ili dobar koktel. Mogu se jesti kao doručak, kao brunch, ručak ili najčešće i u Italiji najpopularnije - u afterwork terminu i konceptu poznatijem kao aperitivo. Kod cicchetta je najvažnija kvaliteta namirnica, stoga Cicchetti Zagreb sve izvorne talijanske namirnice nabavlja u Italiji.

U Cicchettima se mali zalogaji skrivaju pod bazičnim nazivima glavnih namirnica: Šunka, Pršut, Milanese salama, Mortadela, Pikantna salama, Inćun, Bakalar, Losos, Brie, Gorgonzola, Grana padano i Cherry rajčica.

Na jelovniku se nalaze zanimljive kombinacije okusa poput namaza od sira, cherry rajčica i oraha, zatim maslac, gorgonzola, šipak i aceto balsamico, tu je i maslac, šunka, sir caciocavallo silano i sušene rajčice, zatim pikantna talijanska salama na namazu od sira s maslinama i rukolom, pa tapenada od maslina, grana padano, pistacija i svježi bosiljak.

Ponuda restorana Cicchetti Zagreb Ponuda restorana Cicchetti Zagreb (Foto: Mario Kučera / PR)

Na raspolaganju su i neke složenije kombinacije pršuta sa sirom grana padano na maslacu i namazu od češnjaka s marmeladom od patlidžana ili pak kombinacija mortadele, sira caciocavallo silano na pasti od peperoncina i marmelade od marelice. Tu je i brie na marmeladi od luka s kruškom i orasima te milanska salama na kiselom vrhnju uz peperoncine, masline i džem od brusnice.

Riblje verzije uključuju losos i rukolu na pestu uz prah masline, namaz od bakalara s maslinama i klicama te kombinacije slanih inćuna i svježeg krastavca na kremi od češnjaka i maslaca. Naći će se nešto i za vegane i gluten free entuizijaste u jednom – pesto ili tapenada od maslina uz cherry rajčice i pistaciju na pirovu krekeru.

Cicchetti će ujutro do 11 posluživati doručak koji će uz kavu uključivati tradicionalne talijanske sendviče – piadinu s pršutom, sendvič od foccacije junetine black angus te tost s pikantnom salamom.


Na vinskoj su karti uglavnom talijanska vina, a vinsku kartu potpisuje sommelier Goran Petrić, koji nakon Noela radi u Restoranu Baltazar.

Baltazar ima novi jelovnik: Hrvatska kulinarska čarolija iz kuhinje chefa Matije Bregeša Baltazar - 13 Baltazar - 12 Baltazar - 11 +8 Baltazar - 10

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju