Za Sanjine fritule trebat će vam tek zdjela i pjenjača, a na gotove slastice nećete morati dugo čekati jer je kvasac zamijenila praškom za pecivo. U recept ide i zera alkohola kako se vaše fritule ne bi napile previše ulja.

RECEPT – Brze fritule s jogurtom

Sastojci:

1 jaje
180 ili 200 ml tekućeg jogurta
2 žlice šećera
1 vanilin šećer
1 čep rakije (može i bez toga)
prstohvat soli
200 g glatkog brašna
pola praška za pecivo (može i cijeli, bit će još mekše)
po želji: limunova korica jabuka, cimet...

Priprema:

Ulje ugrijati u loncu. Treba biti toliko ulja da fritule mogu plivati u njemu, ne smiju dodirivati dno. Kada ste zagrijali ulje da bude vruće, smanjite vatru na lagano. Uvijek se možete poslužiti i trikom s kuhačom - drvenu kuhaču uronite u ulje, ako se oko njega stvaraju veliki mjehurići, ulje je prevruće, ako se oko njega stvaraju manji mjehurići, ulje je savršene temperature za prženje. Ako fritule budete pržili na jakoj vatri, neće se stići napuhati, tada iznutra znaju biti zbite i pudingaste.

Pjenjačom izmiješajte jaje, jogurt, šećer, rakiju i sol. Zatim umiješajte brašno i prašak za pecivo. Sve dobro spojite. Tijesto će biti gusto.

Vrećici za ukrašavanje ili onoj za meso odrežite vrh debljine palca. Napunite ju smjesom za fritule.

Fritule istiskujte iznad lonca s uljem. Kada vam izađe crvić duljine slične kao i širine vrećice, samo ga prerežite nožićem kako bi pao u ulje.

Nemojte prepuniti lonac fritulama, ostavite mjesta da se mogu napuhnuti i da se pritom mogu same okretati.

Kada se dovoljno isprže na jednoj strani, obično se same okrenu na drugu, ako ne, samo ih dotaknite vilicom pa će se okrenuti.
Obvezno pazite da vam ulje ne bude prevruće. Fritule pržite na umjerenoj vatri nekoliko minuta dok ne poprime zlatnosmeđu boju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju