Jeste li ikada čuli za plave banane? Da, one zbilja postoje, ali nisu tako „štrumfastično“ plave kao što se često mogu vidjeti na fotografijama (nakon što prođu nekoliko filtera). Kora banana dozrijevanjem gubi plavičasto-bjelkasti ton, ali unutrašnjost nije puno drukčije boje od onih koje nalazimo u supermarketima.

Plavu bananu s Jave često nazivaju i sladolednom bananom jer je kremasta, a navodno ima i aromu vanilije. Među drugim nazivima neobičnog voća je i havajska banana, krie na Filipinima ili cenizo u Srednjoj Americi. Plave banane su nastale kao hibridna vrsta banana Musa Acuminata i Musa Balbisiana u toplim krajevima.  

Jared Rydelek, koji je odlučio posvetiti dobar dio svojeg vremena isprobavanju neobičnih vrsta voća sa svih strana svijeta, na svojem Youtube kanalu objašnjava kako je odlučio isprobati plave banane nakon što je vidio gomilu fotografija na internetu s opisima kako imaju okus po sladoledu od vanilije - i poželio se uvjeriti jesu li doista takve.

Nakon što mu je pošiljka s plavim bananama stigla na adresu, pomislio je kako se radi o pogrešci zbog uobičajene žućkaste boje kore, no pokazalo se da plave banane ipak nisu toliko plave koliko se često smatra.

„Plava banana nema okus kao sladoled od vanilije, ali zbog guste i kremaste teksture ljude može podsjetiti na sladoled“, kaže Jared te dodaje kako su javanske banane iznutra izrazito bijele.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju