Polpete od lososa i krumpira ukusno su i hrskavo jelo pripremljeno od lososa, krumpira i raznih začina.

Polpete, ili nešto slično polpetama, postoje u većini svjetskih kuhinja i obično su bile reciklirana hrana od dana ranije. Ove, s lososom i krumpirom, u receptu koji donosimo, vjerojatno su amerikanizirana verzija britanskih ili skandinavskih popečaka od ribe.

U Ujedinjenom Kraljevstvu popečci napravljeni od pire-krumpira i ribe jedu se stoljećima, a obično su se radili od ostataka bijele ribe poput bakalara. U Škotskoj, čije more je bogato lososom, naravno, radili su se u toj varijanti, slično kao i u Švedskoj i Danskoj, gdje su česti baš takvi prženi zalogaji s lososom.

Nama se sviđa što je u ovim polpetama ispržen zapravo čitav obrok, pa je dovoljno uz njih poslužiti tek malo salate. Idealne su za brzi ručak ili večeru preko tjedna jer vam za pripremu neće trebati više od pola sata.

Sastojci za polpete od lososa i krumpira:

  • 4 srednja krumpira (oguljena i narezana na kockice)
  • 20 g maslaca (nasjeckanog)
  • 1 jaje
  • 420 g lososa iz konzerve
  • 3 mlada luka (nasjeckana na kolutiće)
  • 1 žlica peršina (nasjeckanog nasitno)
  • ulje za prženje
  • krušne mrvice

Priprema polpeta od lososa i krumpira:

  1. Kuhajte krumpir u lagano posoljenoj kipućoj vodi dok ne omekša. Ocijedite i prebacite u zdjelu srednje veličine. Dodajte maslac i jaje pa zgnječite u pire.
  2. Ocijedite losos i odvojite sve kosti. Ubacite ga u smjesu od krumpira i jaja i začinite solju i paprom. Dodajte mladi luk i peršin i dobro promiješajte.
  3. Od smjese napravite kuglice pa ih spljoštite u polpete i premažite suhim krušnim mrvicama. Stavite u hladnjak na 15 minuta.
  4. Zagrijte ulje u tavi i pržite pljeskavice na srednje jakoj vatri dok lagano ne porumene i zagriju se.
  5. Ocijedite na kuhinjskom papiru i poslužite uz salatu ili mladi špinat i s kriškama limuna.

Kako prepoznati dobar komad lososa? Trikovi s kojima ćete bez greške kupiti kvalitetnu ribu Losos - 7 Losos - 6 Losos - 5 +3 Losos - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju