Kuhinjska sol se u posljednje vrijeme sve manje koristi u kuhinjama. Prema nekim izvorima, više od trećine Europljana starijih od 45 godina zbog brige o svom zdravlju smanjuje unos soli, a dodatni poticaj na smanjenje unosa soli je i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da se unos soli ograniči na 5 g soli dnevno - Hrvati su trenutno na pomalo nestvarnih 11,5 g.

Neprestanim praćenjem globalnih prehrambenih trendova, Podravka tradicionalno brine o svojim potrošačima te već duže vrijeme promišlja o zdravstvenim problemima koji su posljedica prekomjernog unosa kuhinjske soli. Tako je, kao rezultat istraživačko-razvojnog projekta u trajanju od gotovo dvije godine, nastala jedinstvena mješavina soli s 35% manje natrija od kuhinjske soli, koja je potrošačima približena pod brendom Salut, i koja se koristi jednako kao i obična kuhinjska sol. U receptima za jela, često se spominje mjera „prstohvat“ soli što iznosi oko 0,6 g soli odnosno 0,25 g natrija. Za usporedbu, prstohvat soli Salut ima oko 0,15 g natrija.

PR PR (Foto: PR)

Jedinstvenost kemijskog sastava ove Podravkine mješavine soli prepoznata je i od nadležnih državnih ureda za intelektualno vlasništvo gdje je Podravka ostvarila patentnu zaštitu te je Podravki priznat patent u Hrvatskoj, Australiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Njemačkoj, Poljskoj, Sloveniji, Srbiji, Švicarskoj te Lihtenštajnu.

SALUT, proizvod s patentiranom mješavinom soli s manje natrija

Ova jedinstvena mješavina mineralnih soli s 35% manje natrija u odnosu na kuhinjsku sol, potrošačima je poznatija pod brendom Salut. Ono što ovaj proizvod čini idealnim rješenjem za sve potrošače koji brinu o svom zdravlju je to da okus soli nije kompromitiran, a razlika u okusu u odnosu na običnu sol je minimalna. Ne sadrži gluten ni laktozu i ima 0 kalorija pa je prikladan za vegetarijance i vegane. Može se upotrebljavati u pripremi jela, za marinade, dosoljavanje i kao sastojak u prehrambenoj industriji.

Salut je prisutan na tržištu od 2019. godine te je 3 puta nagrađen prestižnom medaljom Superior Taste Award. U njegove prednosti uvjerili su se brojni fitness treneri, liječnici i nutricionisti, kao i brojni potrošači koji brinu o unosu natrija, diljem Republike Hrvatske, Slovenije i BiH.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju