"Još od fakultetskih dana želio sam napraviti nešto svoje, nešto posebno i nešto nadrealno. Upravo zato upustio sam se u eksperiment sa suprugom Martinom i osnovao tvrtku s jedinstvenom namjerom - uzgojiti egzotično voće i povrće u Zagorju", započinje priču Ivan Šulog.

Dvadeset godina kasnije njegova tvrtka Exotic King jedina je koja se bavi ovakvom proizvodnjom u Hrvatskoj, ali i u Europi. Na njihovoj plantaži u Donjoj Bistri rastu indijanska banana, đavolje voće, kivano, afrička šljiva, žute lubenice i cijeli spektar ostalog tropskog voća i povrća.

Kada je prije pet godina na plantaži bogato rodila indijanska banana – neobično voće koje okusom povezuje bananu, mango i papaju – Ivan Šulog plodove svojeg rada odlučio je podijeliti s javnosti.

Od indijanske banane rade se alkoholna pića Od indijanske banane rade se alkoholna pića (Foto: Nikola Zoko)

Pivo, pjenušac i džin od indijanske banane

Upriličio je skromno druženje kojemu je glavni cilj bio pobliže upoznati Hrvate s egzotičnim plodovima, njegovim pozitivnim utjecajima na okoliš i ljudski organizam. No odaziv je bio toliko velik da je prerastao u Festival indijanske banane, koji se održava već petu godinu zaredom.

Ovoga vikenda, 14. i 15. rujna 2024. godine, održat će se peti po redu Festival indijanske banane, na kojem neće nedostajati edukativnog sadržaja. Moći će se poslušati predavanja poznatih nutricionista i agronoma, koncerti Lele Kaplowitz kvarteta i benda Chicksticks te DJ-a Stanka Bondže, ali i kušati bogata ponuda jela i pića na bazi egzotičnog voća i povrća.

S obzirom na to da je zvijezda festivala indijanska banana, moći će se kušati piva, pjenušac, džin, pekmez, ali i fini kolači i deserti u čašama s tom namirnicom.

Bit će organizirana i prodaja voća i povrća te sadnica, a dodatna ponuda uključuje i druge OPG-ovce. U nedjelju sve okupljene očekuje i kulinarski show s Almom Čatlakom, koji će pripremati jela od egzotičnog voća.

Slastice od indijanske banane Slastice od indijanske banane (Foto: Nikola Zoko)

Festival pod šatorom

Kako bi uživanje na festivalu bilo što jednostavnije, Exotic King je u suradnji s mladim inovatorima tvrtke Louvien Santini osmislio posebne narukvice koje će svaki posjetitelj dobiti prilikom kupovine ulaznice i koje će olakšati plaćanje i boravak na festivalu, a također će moći vidjeti i njihovu inovativnu modnu reviju.

"Kiša nam je malo promijenila planove, pa smo Festival Indijanske banane s naše plantaže premjestili u veliki šator od 600 m2 na adresi Sljemenska cesta 80, u našoj Bistri. A kako bi svi mogli uživati i u vikendu i u festivalu, program u subotu i nedjelju započinje u 15 sati, a završava u ponoć, kaže nam Ivan Šulog.

Ulaznice za festival kupuju se u sustavu Entrio i Eventim te Coreevent, broj karata je ograničen, a sve dodatne informacije potražite na internetskim stranicama Exotic Kinga.

Patuljaste naranče: Superzdravo voće koje bismo trebali jesti češće Kumkvat - 5 Kumkvat - 4 Kumkvat - 3 +1 Kumkvat - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju