Cacio e pepe je popularno rimsko jelo na bazi tjestenine koji se s talijanskog doslovce prevodi kao sir i papar. To ne čudi s obzirom da su sir pecorino romano i crni papar glavni sastojci umaka s kojim se poslužuju špageti prilikom naručivanja ovog jela.
Sir pecorino romano i crni papar glavne su zvijezde i finog umaka s kojim možete poslužiti pečenu piletinu. Donosimo vam tako jednostavan, a tako ukusan recept koji će oduševiti vaše nepce.
Imajte na umu da je papar vrlo važna komponenta ovoga jela i da nećete postići željenu dubinu okusa, ako koristite prethodno samljeveni papar.
Za ovaj recept bit će vam potrebna tava od lijevanog željeza ili neki slični model s kojim možete termički obrađivati namirnice na štednjaku i u pećnici.
Sastojci:
- 4 pileća prsa
- 400 ml pilećeg temeljca
- 250 ml bijelog suhog vina
- 125 ml vrhnja za kuhanje
- 4 žlice naribanog sira pecorino romano
- 1 limun
- 1 luk
- 2-3 češnja češnjaka
- sol po želji
- svježe smljeveni crni papar
- biljno ulje
- svježi peršin za posluživanje
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
- Začinite piletinu sa soli i paprom i ispecite na nešto ulja u tavi. Zapecite meso s obje strane dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Do kraja ćete ga termički dovršiti u pećnici. Uklonite meso iz tave i stavite sa strane.
- U istu tavu dodajte sitno nasjeckani luk, pirjajte oko pet do sedam minuta.
- Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno oko jedne minute.
- Podlijte tavu s vinom – postružite sve ostatke mesa s dna – i kuhajte oko tri minute.
- Dodajte i pileći temeljac i nastavite kuhati.
- Vratite piletinu u tavu i sve zajedno stavite u pećnicu na oko petanest minuta, odnosno dok meso nije pečeno do kraja, a umak nije reduciran.
- Izvadite piletinu iz tave, a tavu vratite na štednjak. Umiješajte u reducirani umak vrhnje za kuhanje i kuhajte par minuta.
- Umiješajte naribani sir pecorino i limunov sok. Začinite sa solju i svježe mljevenim crnim paprom.
- Poslužite pečenu piletinu s umakom i svježim peršinom. Dobar tek!