Lišće mrkve prepuno je hranjivih tvari – obiluje kalijem, magnezijem, kalcijem i željezom, ali i vitaminima C i K. Unatoč tome, češće završi u smeću, nego na tanjuru – što je prava šteta.
Mrkvino zelenje ima gorkasti okus koji se može ublažiti kuhanjem ili kombiniranjem s drugim namirnicama. Možete ga staviti u prirodne sokove i smoothieje, ubaciti u juhe i variva, ali i s njim napraviti ukusan umak.
Jeste li ikada probali napraviti pesto od mrkvinog lišća? Da biste dobili najbolje rezultate, lišće mrkve pomiješajte sa svježim listovima bosiljka, ali i drugim klasičnim sastojcima za pesto poput pinjola, limuna, ulja i češnjaka.
Nemojte bacati lišće od mrkve (Foto: Shutterstock)
Za pripremu će vam trebati onoliko vremena koliko je potrebno sjeckalici povrća da samelje sve sastojke u kremasti umak. Kada ga završite pomiješajte ga s kuhanom tjesteninom, s njim ispecite jaja, ili poslužite kao umak za povrće.
Sastojci:
- 40 g svježeg bosiljka
- 40 g pinjola
- 20 g lišća od mrkve
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice svježe iscijeđenog limunova soka
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
- sol po želji
Priprema:
- Odstranite lišće od ploda mrkve i dobro ga isperite ispod mlaza čiste vode. Odaberite samo najzelenije i najsvježije listiće.
- Natrgajte lišće na manje komade. Pomiješajte ga s bosiljkom, uljem, limunovim sokom, pinjolima i nešto soli i stavite u sjeckalici povrća.
- Pulsirajte sastojke dok ne dobijete umak odgovarajuće teksture. Ako je tekstura previše suha, dodajte još ulja i limunova soka.
- Ovako pripremljeni umak pomiješajte s kuhanom tjesteninom i salatom po želji. Dobar tek!
Pesto genovese: Recept za jednostavan umak za tjesteninu koji je gotov u trenu +16