Lišće mrkve prepuno je hranjivih tvari – obiluje kalijem, magnezijem, kalcijem i željezom, ali i vitaminima C i K. Unatoč tome, češće završi u smeću, nego na tanjuru – što je prava šteta. 

Mrkvino zelenje ima gorkasti okus koji se može ublažiti kuhanjem ili kombiniranjem s drugim namirnicama. Možete ga staviti u prirodne sokove i smoothieje, ubaciti u juhe i variva, ali i s njim napraviti ukusan umak.

Jeste li ikada probali napraviti pesto od mrkvinog lišća? Da biste dobili najbolje rezultate, lišće mrkve pomiješajte sa svježim listovima bosiljka, ali i drugim klasičnim sastojcima za pesto poput pinjola, limuna, ulja i češnjaka.

Nemojte bacati lišće od mrkve Nemojte bacati lišće od mrkve (Foto: Shutterstock)

Za pripremu će vam trebati onoliko vremena koliko je potrebno sjeckalici povrća da samelje sve sastojke u kremasti umak. Kada ga završite pomiješajte ga s kuhanom tjesteninom, s njim ispecite jaja, ili poslužite kao umak za povrće.

Sastojci:

  • 40 g svježeg bosiljka
  • 40 g pinjola
  • 20 g lišća od mrkve
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice svježe iscijeđenog limunova soka
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • sol po želji

Priprema:

  1. Odstranite lišće od ploda mrkve i dobro ga isperite ispod mlaza čiste vode. Odaberite samo najzelenije i najsvježije listiće.
  2. Natrgajte lišće na manje komade. Pomiješajte ga s bosiljkom, uljem, limunovim sokom, pinjolima i nešto soli i stavite u sjeckalici povrća.
  3. Pulsirajte sastojke dok ne dobijete umak odgovarajuće teksture. Ako je tekstura previše suha, dodajte još ulja i limunova soka.
  4. Ovako pripremljeni umak pomiješajte s kuhanom tjesteninom i salatom po želji. Dobar tek!

Pesto genovese: Recept za jednostavan umak za tjesteninu koji je gotov u trenu Pesto genovese Pesto genovese Pesto genovese +16 Pesto genovese

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju