Pečeni batati sami su po sebi poslastica, a pečeni i punjeni – mogu biti samo još bolji. Jednostavan nadjev od pečene piletine i sira koji će se divno otopiti u pećnici dat će batatima i njihovoj karameliziranoj slatkoći sasvim novu dimenziju.

Pečeni batati punjeni piletinom i sirom dat će vam samo nekoliko minuta posla s pripremom, ali računajte da će jelo biti gotovo za otprilike sat vremena, odnosno koliko treba batatima da se ispeku, plus onih nekoliko minuta kada ćete ih nadjevene vratiti u pećnicu da se sir rastopi.

U ovom se receptu istovremeno peku pileća prsa i batati, ali možete iskoristiti i ostatke ranije pečene ili kuhane piletine. Također, možete je po želji začiniti i na primjer BBQ, sojinim ili bilo kojim drugi umakom koji volite.

Priprema pečenih batata punjenih piletinom vrlo je jednostavna. Samo odaberite batate podjednake veličine kako bi bili pečeni istovremeno, a prema potrebi udvostručite i prepolovite količinu sastojaka – količine iz recepta su za četiri osobe ako batate služite kao predjelo.

Sastojci za pečene batate punjene piletinom i sirom:

  • 4 srednja batata
  • 2 komada pilećih prsa
  • ½ šalice naribane mozzarelle ili npr. cheddara
  • 1 mladi luk
  • 1 čajna žličica češnjaka u prahu
  • 1 čajna žličica mljevene slatke paprike
  • ¼ čajne žličice soli
  • ⅛ čajne žličica crnog papra
  • 1 žlica biljnog ulja
  • kiselo vrhnje ili grčki jogurt, po želji za posluživanje

Priprema pečenih batata punjenih piletinom i sirom:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
  2. Izbodite batate vilicom i stavite ih u veliki lim za pečenje.
  3. U zdjelu stavite pileća prsa, ulje, češnjak, papriku, sol i papar i dobro promiješajte da začini ravnomjerno oblože meso.
  4. Pileća prsa stavite u vatrostalnu posudu i stavite ih peći istovremeno s batatima.
  5. Nakon 25-30 minuta provjerite je li piletina gotova, a kada je pečena, izvadite je iz pećnice i narežite na komadiće.
  6. Nasjeckajte mladi luk, dodajte ribanu mozzarellu i sve pomiješajte s narezanom piletinom.
  7. Kad batat omekša, izvadite ga iz pećnice i zarežite po duljini da napravite džep.
  8. Napunite batate mješavinom piletine, sira i mladoga luka.
  9. Vratite u pećnicu na 5-10 minuta da se sir otopi.
  10. Poslužite s kiselim vrhnjem ili grčkim jogurtom.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju