Pečeni batati sami su po sebi poslastica, a pečeni i punjeni – mogu biti samo još bolji. Jednostavan nadjev od pečene piletine i sira koji će se divno otopiti u pećnici dat će batatima i njihovoj karameliziranoj slatkoći sasvim novu dimenziju.
Pečeni batati punjeni piletinom i sirom dat će vam samo nekoliko minuta posla s pripremom, ali računajte da će jelo biti gotovo za otprilike sat vremena, odnosno koliko treba batatima da se ispeku, plus onih nekoliko minuta kada ćete ih nadjevene vratiti u pećnicu da se sir rastopi.
U ovom se receptu istovremeno peku pileća prsa i batati, ali možete iskoristiti i ostatke ranije pečene ili kuhane piletine. Također, možete je po želji začiniti i na primjer BBQ, sojinim ili bilo kojim drugi umakom koji volite.
Priprema pečenih batata punjenih piletinom vrlo je jednostavna. Samo odaberite batate podjednake veličine kako bi bili pečeni istovremeno, a prema potrebi udvostručite i prepolovite količinu sastojaka – količine iz recepta su za četiri osobe ako batate služite kao predjelo.
Sastojci za pečene batate punjene piletinom i sirom:
- 4 srednja batata
- 2 komada pilećih prsa
- ½ šalice naribane mozzarelle ili npr. cheddara
- 1 mladi luk
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- 1 čajna žličica mljevene slatke paprike
- ¼ čajne žličice soli
- ⅛ čajne žličica crnog papra
- 1 žlica biljnog ulja
- kiselo vrhnje ili grčki jogurt, po želji za posluživanje
Priprema pečenih batata punjenih piletinom i sirom:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
- Izbodite batate vilicom i stavite ih u veliki lim za pečenje.
- U zdjelu stavite pileća prsa, ulje, češnjak, papriku, sol i papar i dobro promiješajte da začini ravnomjerno oblože meso.
- Pileća prsa stavite u vatrostalnu posudu i stavite ih peći istovremeno s batatima.
- Nakon 25-30 minuta provjerite je li piletina gotova, a kada je pečena, izvadite je iz pećnice i narežite na komadiće.
- Nasjeckajte mladi luk, dodajte ribanu mozzarellu i sve pomiješajte s narezanom piletinom.
- Kad batat omekša, izvadite ga iz pećnice i zarežite po duljini da napravite džep.
- Napunite batate mješavinom piletine, sira i mladoga luka.
- Vratite u pećnicu na 5-10 minuta da se sir otopi.
- Poslužite s kiselim vrhnjem ili grčkim jogurtom.