Kada temperatura skoči iznad 30 Celzijevih stupnjeva u Pragu, domaće stanovništvo i njihovi gosti osvježenje će potražiti na Vltavi. Oni hrabriji unajmit će vodeni jetpack i pokušati poletjeti iznad najduže češke rijeke, a potom se i neminovno strmoglaviti u njezine mutne vode (u kojima kupanje nije preporučljivo osobama osjetljive kože).

Dobar dio će rijeku istražiti na različitim plovilima – od kajaka i pedalina do turističkih brodova koji nude panoramske razglede Praga po cijeni od 20-ak eura naviše. S jedne na drugu obalu Vltave možete se provozati čak i javnim prijevozom – na raspolaganju su i mali gradski brodići u koje se možete ukrcati po cijeni obične karte za tramvaj ili metro.

Osvježenje možete pronaći i na jednom od 13 praških riječnih otočića. Otok Strelecky je, primjerice, sjajan izbor za sve one koji traže mirnu i zelenu oazu na vodi, a koju turisti, začudo, još uvijek nisu otkrili.

Otok Strelecky u Pragu - 1 Otok Strelecky u Pragu - 1 (Foto: Shutterstock)

I dok su na Karlovu mostu gužve stalna pojava i tijekom najvećih vrućina u mjesecu srpnju, u hladovini otoka Strelecky, koji je od njega udaljen tek nekoliko minuta hoda, bez problema se može naći slobodno mjesto za sjesti i predahnuti.

Otok Strelecky s površinom od oko 2,5 hektara smjestio se na rijeci Vltavi između otoka Slovansky i Detsky. Do njega možete doći mostom Legii, točnije spustiti se kamenim stubištem u njegovo središte, a zbog čega ga nekad nazivaju Otokom pod mostom.

Strelecky je ime dobio prema praškim streličarima koji su ovdje trenirali, ali i natjecanjima u streličarstvu koja su se tu održavala još u 15. stoljeću. Danas je to urbana oaza za ljubitelje prirode i dobrog provoda.

Otok Strelecky u Pragu - 3 Otok Strelecky u Pragu - 3 (Foto: Shutterstock)

U praškim turističkim vodičima otok Strelecky ističe se kao sjajno mjesto za piknik, pa očekujte domaće stanovništvo kako sjedi na dekicama i uživa u domaćim specijalitetima s čarobnim pogledom na rijeku i centar Praga.

Okrijepiti se možete i u otočnom restoranu Ostrov koji služi jela češke i internacionalne kuhinje, ali i u pop-up kafićima i na štandovima koji će vam ponuditi nezaobilazno domaće pivo, vino i odlične koktele. Povrh svega, ovdje tijekom godine možete uživati i u različitim kulturnim manifestacijama, open-air festivalima i koncertima.


Jesmo li već napomenuli da je ovdje temperatura i oko 5 do 10 stupnjeva manja nego na užarenom gradskom asfaltu? Posjećujete li Prag u ljetnim mjesecima, nakon šetnje gradom, dođite se ohladiti na otok Strelecky.

Pet europskih gradova u kojima se bez problema možete provesti i sa svojim kućnim ljubimcima Muzejski otok Prenzlauer Berg Ringstraße +12 Hofburg

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju