Za ove okruglice od piletine i sira trebat će vam tek oko pola sata, a njihov će vas okus, kao i fini umam u kojem se peku, naprosto oduševiti. Okruglice se rade od mljevene piletine, krušnih mrvica i pecorino sira, naravno s dodatkom začina koji će im dodati puninu.
Fini imak s aromom limuna savršeno će ih uravnotežiti, a kada se sve na kraju zapeče u pećnicu, dobit ćete neodoljivo jelo koje će jednako dobro pasati uz krumpir, rižu ili povrće. Dobar tek!
Zapečene okruglice od piletine i sira - sastojci:
- 450 g mljevene piletine
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 1 veliko jaje, lagano umućeno
- 30 g sira pecorino romano, naribanog
- pola šake nasjeckanog svježeg peršina
- 1 čajna žličica sušenog bosiljka
- ½ čajne žličice sušenog origana
- ½ čajne žličice usitnjenih pahuljica crvene paprike
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- 1 čajna žličica soli
- 1 čajna žličica papra
- 1 žlica maslinovog ulja
Za umak:
- 1 ljutika, nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 120 ml suhog bijelog vina
- 250 ml pilećeg temeljca
- 1 limun, narezan na ploške
Zapečene okruglice od piletine i sira - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
- Pomiješajte mljevenu piletinu i češnjak, sušeni češnjak, jaje, krušne mrvice, sir, peršin, sušeni bosiljak, origano, pahuljice ljute paprike, sol i papar. Miješajte rukama dok se sve ne sjedini.
- Oblikujte smjesu u okruglice veličine otprilike 2,5 centimetra.
- Zagrijte tavu prikladnu za pećnicu na srednjoj vatri i dodajte 1 žlicu maslinovog ulja. Pržite mesne okruglice, ako treba u serijama, u jednom sloju, tako da se zapeku sa svih strana, otprilike 5 do 6 minuta. Prebacite okruglice na tanjur.
- U istu tavu ubacite ljutiku i češnjak, dodajte prstohvat soli i promiješajte. Pržite na srednje jakoj vatri dok ne omekšaju pa ulijte bijelo vino i miješajte tako da sastružete sve što se zapeklo.
- Pustite da se krčka 2 minute. Dodajte narezane limune i pileći temeljac pa vratite mesne okruglice u tavu.
- Prebacite tavu u pećnicu i pecite 10 do 15 minuta.
- Poslužite s tjesteninom, krumpirom, rižom ili vašim povrćem.