Za ove okruglice od piletine i sira trebat će vam tek oko pola sata, a njihov će vas okus, kao i fini umam u kojem se peku, naprosto oduševiti. Okruglice se rade od mljevene piletine, krušnih mrvica i pecorino sira, naravno s dodatkom začina koji će im dodati puninu. 

U trendu Mljeveno meso Pripazite Najveća pogreška koju radimo sa zamrzavanjem mljevenog mesa Špageti s tunom Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 prefinih ljetnih jela za svaki dan ovoga tjedna Čiovo - 2 Nekad Boa, danas Čiovo Može i bez trajekta: Predivan otok nedaleko od Splita na kojem ćete pronaći pustinju, čisto more i rajske plaže

Fini imak s aromom limuna savršeno će ih uravnotežiti, a kada se sve na kraju zapeče u pećnicu, dobit ćete neodoljivo jelo koje će jednako dobro pasati uz krumpir, rižu ili povrće. Dobar tek!

Zapečene okruglice od piletine i sira - sastojci:

  • 450 g mljevene piletine
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 1 veliko jaje, lagano umućeno
  • 30 g sira pecorino romano, naribanog
  • pola šake nasjeckanog svježeg peršina
  • 1 čajna žličica sušenog bosiljka
  • ½ čajne žličice sušenog origana
  • ½ čajne žličice usitnjenih pahuljica crvene paprike
  • 1 čajna žličica češnjaka u prahu
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 čajna žličica papra
  • 1 žlica maslinovog ulja

Za umak:

  • 1 ljutika, nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 120 ml suhog bijelog vina
  • 250 ml pilećeg temeljca
  • 1 limun, narezan na ploške

Zapečene okruglice od piletine i sira - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
  2. Pomiješajte mljevenu piletinu i češnjak, sušeni češnjak, jaje, krušne mrvice, sir, peršin, sušeni bosiljak, origano, pahuljice ljute paprike, sol i papar. Miješajte rukama dok se sve ne sjedini.
  3. Oblikujte smjesu u okruglice veličine otprilike 2,5 centimetra.
  4. Zagrijte tavu prikladnu za pećnicu na srednjoj vatri i dodajte 1 žlicu maslinovog ulja. Pržite mesne okruglice, ako treba u serijama, u jednom sloju, tako da se zapeku sa svih strana, otprilike 5 do 6 minuta. Prebacite okruglice na tanjur.
  5. U istu tavu ubacite ljutiku i češnjak, dodajte prstohvat soli i promiješajte. Pržite na srednje jakoj vatri dok ne omekšaju pa ulijte bijelo vino i miješajte tako da sastružete sve što se zapeklo.
  6. Pustite da se krčka 2 minute. Dodajte narezane limune i pileći temeljac pa vratite mesne okruglice u tavu.
  7. Prebacite tavu u pećnicu i pecite 10 do 15 minuta.
  8. Poslužite s tjesteninom, krumpirom, rižom ili vašim povrćem.