Ovaj super recept podijelila je s nama Matejka Buča, autorica kuharice Svaki dan nešto novo, koja je nedavno izašla iz tiska. 

Među tvrdim koricama kuharice Svaki dan nešto novo se na 320 stranica nalazi 120 recepata. Oni su podijeljeni u devet cjelina, a obuhvaćaju ideje za doručak, recepte za juhe i variva te brze i jednostavne obroke - ali nekoliko svečanijih za koje je potrebno nešto više truda.

Kuharicu možete naručiti na ovom linku.

Za 3 – 4 obroka

Vrijeme pripreme: 30 min

Njoki:

300 g batata
prstohvat soli
1 jaje
150 – 170 g glatkog brašna

Umak:

25 g maslaca
25 g ribanog parmezana
1 žlica listića svježe kadulje
2 češnja češnjaka
sol, papar
1 manja brokula ili dvije šake špinata

Upute:

Batat operite i posvuda izbodite vilicom pa kuhajte u mikrovalnoj pećnici na najjačoj temperaturi oko 7 minuta dok ne bude skuhan u sredini. Možete ga peći i u pećnici na 200 °C, 40 minuta, također izbodenog. Kad se malo ohladi, prerežite ga napola i izdubite meso iz njega, kojeg za ovaj recept treba biti 200 grama.

Batat izgnječite vilicom pa pomiješajte s jajetom i solju. Zatim mu postupno dodajite brašno, najprije pola količine pa nastavite dodavati malo po malo dok mijesite tijesto na radnoj plohi. Tijesto je gotovo kad se prestane lijepiti za radnu plohu, ali i dalje mora ostati mekano.
Gotovo tijesto podijelite na nekoliko dijelova i svaki razvaljajte u uski valjak debljine oko 1,5 centimetar. Izrežite njoke i po želji ih oblikujte uz pomoć stražnje strane vilice kako bi dobili nabore uz koje će se priljubiti umak.

Zavrijte veliku posudu slane vode pa kuhajte njoke vrlo kratko, dok ne isplivaju na površinu. Jednom ih promiješajte.

Dok voda vrije, u tavi zagrijte maslac. Kuhane njoke uz pomoć šupljikave žlice premjestite u tavu i pecite na maslacu dok ne dobiju boju sa svih strana. Zatim dodajte češnjak i kadulju i pecite još minutu-dvije, te ih na kraju pospite parmezanom. Dodajte i žlicu-dvije vode u kojoj su se njoki kuhali kako bi poslali kremastiji. Također, u ovoj fazi možete dodati i malo brokule kuhane na pari ili dvije šake svježeg špinata pa promiješati dok ne uvene, još dvije minute.

Poslužite odmah. Dobar tek!

Napomena:

Njoke možete zaliti i s malo vrhnja za šlag kako bi bili još kremastiji. Dodajte ga zajedno s parmezanom.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju