Krautsalat ili salata od svježeg kupusa popularni je prilog u Njemačkoj. Kombinira se sjajno s mnogim jelima, a posebno s onima na bazi mesa.

Najčešće se servira uz nedjeljni ručak zajedno s pečenkom i restanim krumpirom ili okruglicama od kruha.

Krautsalat se priprema od svježeg zelenog kupusa, luka, šećera, octa i sjemenki kima. Ovisno o regiji – u salatu se mogu staviti i komadići slanine, pa čak i senf.

Imajte na umu da će salata imati bolji okus što kupus narežete na tanje trakice. Ako niste vješti s nožem, možete se poslužiti i ribežom ili čak sjeckalicom povrća.

Sastojci:

  • 900 g svježeg zelenog kupusa
  • 70 ml povrtnog temeljca
  • 4 žlice bijelog octa
  • 3 čajne žličice bijelog šećera
  • 2 žlice ulja
  • 2 čajne žličice soli
  • 2 čajne žličice sjemenki kima
  • 1 luk
  • crni papar po želji

Priprema:

  1. Operite kupus, očistite ga i narežite na tanke trakice.
  2. Narezani kupus stavite u veliku posudu i začinite solju i šećerom. Umasirajte začine u kupus – masirajte kupus oko pet do sedam minuta dok ne postane mekan i ne ispusti višak tekućine. Odstranite tekućinu od kupusa.
  3. Očistite luk i narežite ga na tanke trakice te dodajte kupusom.
  4. U manjoj zdjelici pomiješajte povrtni temeljac, ulje, ocat i sjemenke kima. Prelijte preko kupusa i luka te dobro promiješajte.
  5. Začinite salatu crnim paprom po želji.
  6. Stavite sve zajedno u hladnjak na barem dva sata da se ohladi.
  7. Poslužite s jelom po želji. Dobar tek!

Prisiljeno zelje i još 4 super recepta koja moraju probati svi ljubitelji kupusa Kupus voli niske temperature i dugo će ostati svjež Odrezak od kupusa Krpice sa zeljem +0 Prisiljeno zelje vrlo je jednostavno, a ukusno varivo s kupusom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju