Iako su oba kruha duboko ukorijenjena u mediteranskoj kulinarskoj tradiciji, focaccia svojim karakterističnim načinom pripreme i teksturom zauzima posebno mjesto u srcima ljubitelja mediteranskih okusa. S druge strane, mediteranski kruh pruža veću raznolikost u obliku i pripremi, omogućujući prilagodbu specifičnim regijama i tradicijama.

Bez obzira na to koji od ova dva kruha odaberete, sigurno ćete uživati u bogatstvu okusa i mirisa koji podsjećaju na sunčane obale Mediterana, a želite li ubrzati pripremu svog omiljenog kruha pripremite ga uz DI-GO gotovu mješavinu za mediteranski kruh i pizzu. Mi smo ga isprobali na Italian chef weekend experiencu i uvjerili se u jednostavnost pripreme. Sadrži kiselo tijesto i u kutiji se nalazi i potreban DI-GO kvasac pa će vam da zamijesite ovaj kruh trebati samo topla voda. Prije nego ga krenete raditi sami, evo nekoliko razlika između mediteranskog kruha i foccacie zbog kojih ćete ih poželjeti odmah napraviti oboje kako bi ih testirali.

DI-GO gotova mješavina za mediteranski kruh - 3 DI-GO gotova mješavina za mediteranski kruh - 3 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Mediteranski kruh – jednostavnost i raznovrsnost

Mediteranski kruh može poprimiti različite oblike ovisno o zemlji i regiji, no ono što im je zajedničko su sastojci i priprema koje su odraz mediteranske prehrane. Obično se koristi pšenično brašno, maslinovo ulje, sol, a često i začinsko bilje poput ružmarina, timijana ili origana. Baza je pogodna za različite pogače ili pizzu. Također, u kruh se često dodaju masline, sušene rajčice ili češnjak, što doprinosi bogatstvu okusa i tekstura.

Mediteranski kruh karakterizira hrskava korica i mekana unutrašnjost, a može se oblikovati u različite veličine i oblike – od jednostavnih okruglih štruca do ravnih, krušnih ploča. Najčešće se poslužuje uz maslinovo ulje i balzamični ocat, kao pratnja jelima od ribe, mesa ili povrća.

Focaccia – aromatični klasik

Focaccia je vrsta mediteranskog kruha, ali s posebnom prepoznatljivošću. Porijeklom iz Italije, ovaj kruh je poznat po svojoj laganoj, prozračnoj teksturi i karakterističnoj pripremi, gdje se tijesto prije pečenja premazuje obilnim slojem maslinovog ulja. Focaccia je često začinjena morskom soli, a u tijesto se utiskuju sastojci poput ružmarina, češnjaka, maslina, luka i rajčica.

Foccacia Foccacia (Foto: Getty Images)

Ključne razlike

Ključne razlike između mediteranskog kruha i focaccie skrivaju se u njihovoj pripremi, teksturi i namjeni.
Tijesto za mediteranski kruh obično prolazi kroz jedno do dva dizanja, slično kao kod klasičnih kruhova. Prvo dizanje može trajati oko sat vremena, a drugo kraće, ovisno o receptu. Nakon dizanja, tijesto se oblikuje u štrucu ili okrugli oblik i stavlja direktno na pečenje.

Kod focaccie tijesto pak prolazi kroz dvostruko dizanje, ali je obično duže u usporedbi s mediteranskim kruhom. Prvo dizanje traje oko sat do dva, nakon čega se tijesto ulji podiže i preklapa pa nakon što se tijesto oblikuje u ravnu formu na limu, dolazi do drugog dizanja koje može trajati dodatnih 30 minuta do sat vremena. Ovo duže dizanje omogućuje da focaccia bude prozračnija i spužvasta.

Mediteranski kruh Mediteranski kruh (Foto: Getty Images)

Tijesto za mediteranski kruh je obično jednostavnije, s osnovnim sastojcima kao što su voda, brašno, sol, kvasac, a ponekad i maslinovo ulje. Nakon dizanja, tijesto se oblikuje u željeni oblik i peče bez dodatnih intervencija.

Focaccia zahtijeva dodatne korake u pripremi. Nakon što se tijesto razvalja ili utisne na lim za pečenje, u tijestu se prave udubine prstima, koje se zatim pune maslinovim uljem. Te udubine pomažu u stvaranju karakteristične hrskave, ali sočne površine. Osim toga, focaccia se prije pečenja često posipa krupnom solju i začinima (npr. ružmarinom), te se mogu dodati masline, rajčice ili drugi sastojci po čemu i jest prepoznatljiva.

Mediteranski sendviči s foccaciom Mediteranski sendviči s foccaciom (Foto: Getty Images)

Mediteranski kruh obično ima deblju, hrskaviju koricu s kompaktnom, mekanom unutrašnjosti i često se koristi kao prilog ili za umakanje, dok je focaccia poznata po svojoj prozračnoj i mekanoj teksturi te može poslužiti i kao samostalni obrok ili osnova za sendviče, zahvaljujući svojoj bogatoj strukturi.

Bilo da s njime tunkate maslinovo ulje, na njega stavljate najdraže namirnice za pizzu ili ga pojedete još toplog pa ne stigne ni dočekati drugo, pripremu će skratiti i olakšti DI-GO gotovu mješavina za mediteranski kruh. Ne zaboravite isprobati i njihove druge gotove mješavine za fini domaći kruh i multigrain kruh. 

DI-GO gotova mješavina za mediteranski kruh - 2 DI-GO gotova mješavina za mediteranski kruh - 2 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom DI-GO po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju