Pasta e patate ili u prijevodu 'tjestenina i krumpir' tradicionalno je jelo i ukusan primjer talijanske cucine povere – siromašne kuhinje koja, iako je nastala iz nužde, baš uvijek ima sjajan okus.
Najpoznatiji primjer cucine povere sigurno je carbonara, ali vjerujemo da će vam se svidjeti i ova tjestenina u kremastom umaku, zasitna i puna okusa, koja se priprema od jednostavnih, svakodnevnih namirnica i bez ikakvog kompliciranja.
Pasta e patate u nekom je obliku prisutna u većini nacionalnih kuhinja, a recept za ovu talijansku dolazi iz Napulja. Možete s ostalim povrćem i pancetom pirjati i malo češnjaka, a ovo je idealan recept da iskoristite onaj trik s korom od parmezana – kuhajte je s krumpirom i tjesteninom za još bolji okus i još kremastiju teksturu.
Sastojci za napuljsku tjesteninu s krumpirom:
- 1 žlica maslinova ulja
- 150 g pancete, narezane na kockice
- 1 srednja glavica luka, nasjeckana nasitno
- 1 srednja mrkva, narezana na kockice
- 2 stabljike celera listaša, narezane na kockice
- 1 žlica listića svježeg ružmarina, nasjeckanog nasitno
- 600 g krumpira
- 1 žlica paste od rajčice
- 750 ml vruće vode
- 300 g male tjestenine
- 30 g ribanog parmezana, plus za posluživanje
- kora od parmezana
- sol
- papar
Priprema napuljske tjestenine s krumpirom:
- Zagrijte maslinovo ulje u dubokoj tavi s poklopcem i pržite kockice pancete 2-3 minute na srednjoj vatri dok ne postanu lagano hrskave.
- Dodajte luk, mrkvu i celer i nastavite kuhati 4-5 minuta uz povremeno miješanje. Umiješajte ružmarin i kuhajte još minutu.
- Dodajte krumpir nasjeckan na kockice, pastu od rajčice i 500 ml vruće vode. Promiješajte pa pustite da prokuha.
- Smanjite vatru, poklopite tavu i kuhajte 25-30 minuta dok krumpir sasvim ne omekša. Dodajte malo vode ako je potrebno.
- Zgnječite dio krumpira žlicom ili gnječilicom za krumpir, a onda dodajte tjesteninu u tavu i ulijte još 250 ml vode. Kuhajte 10 minuta ili dok tjestenina ne postane al dente. Po potrebi dodajte još vode, ali ne pretjerujte.
- Umiješajte naribani parmezan, začinite po želji i odmah poslužite. Po želji posipajte s još parmezana.
Savršenstvo bez mane: 5 recepata za ljubitelje hrskavog i sočnog krumpira +0