Curry je tradicionalno indijsko jelo koje se priprema na različite načine. Obično podrazumijeva neki izvor bjelančevina – poput mesa, ribe ili čak slanutka u finom umaku s mnoštvo tradicionalnih indijskih začina.
Curry se može napraviti i od cjenovno povoljnih namirnica poput luka i kuhanih jaja koje većina ima u svojem hladnjaku i smočnici.
Svaka indijska država (i kućanstvo) ima svoj recept za curry od kuhanih jaja, a koji se obično poslužuje uz kuhanu rižu i naan pogače. Mi vam donosimo najjednostavniji u nastavku teksta.
Sastojci za curry od kuhanih jaja i luka:
- 250 ml vode
- 70 ml kokosova vrhnja
- 5 kuhanih jaja
- 3 veće rajčice
- 2 luka
- 2 zelena kardamoma
- 1 čili papričica
- 1 lovorov list
- 1 manji štapić cimeta
- 1 čajna žličice nasjeckanog češnjaka
- 1 čajna žličica začinske mješavine garam masala
- 1 čajna žličica šećera
- ½ čajne žličice naribanog đumbira
- ½ čajne žličice čilija u prahu
- prstohvat mljevene kurkume
- biljno ulje po želji
- sol po želji
Priprema curryja od kuhanih jaja i luka:
- Skuhajte jaja na uobičajeni način. Ogulite ih i stavite sa strane.
- U većoj tavi zagrijte malo ulja pa na njemu tostirajte začine – lovorov list, kardamom i cimet.
- Kada začini počnu ispuštati aromu dodajte luk narezan na kriške i komadiće svježeg čilija. Pirjajte sve zajedno par minuta dok luk ne omekša.
- Dodajte sitno nasjeckani češnjak i naribani đumbir, dobro promiješajte i pirjajte oko jedne minute.
- Dodajte nasjeckane rajčice i sve dobro promiješajte.
- Začinite s garam masalom, šećerom, kurkumom, čilijem u prahu i nešto soli. Kuhajte sve zajedno par minuta pa jelo podlijte s vodom.
- Pokrijte lonac i kuhajte curry na laganoj temperaturi dok se umak ne zgusne.
- Pred kraj kuhanja u curry dodajte vrhnje i kuhana jaja. Pomiješajte i kuhajte još dvije do tri minute da se okusi prožmu.
- Poslužite curry s kuhanom rižom i/ili naanom. Dobar tek!