Postoji mnogo načina za pripremu tikvica – možete ih peći, pohati, pirjati te dodavati u razna jela. Najbrži način za njihovu pripremu jest da ih prepirjajte na tavi na štednjaku.

Tikvice se na štednjaku pirjaju svega 10-ak minuta sve dok povrće ne omekša, a površina ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.

Najbolje ih je ispirjati na rastopljenom maslacu s nešto češnjaka, a servirati s naribanim parmezanom, nasjeckanim mladim lukom i nešto limunova soka, te začinskim biljem po želji.

Ako želite jelo prilagoditi veganima tikvice prepirjajte na ulju ili margarinu, a umjesto parmezana upotrijebite biljnu zamjenu za taj sir – kupovni ili iz kućne radinosti.

Pirjane tikvice - sastojci:

  • 500 g tikvica
  • 30 g maslaca
  • 30 g naribanog parmezana
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 mladi luk
  • 1 čajna žličica limunova soka
  • sol i papar po želji

Pirjane tikvice - priprema:

  1. Operite tikvice i posušite ih. Možete ih oguliti ili ostaviti koru po želji. Narežite ih na deblje kolute ili kocke.
  2. U tavi ili loncu rastopite maslac pa na njemu prepirjajte tikvice oko tri do pet minuta s obje strane dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu površinu, a unutrašnjost ne omekša. Posolite i popaprite. Dodajte i nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno još pola minute.
  3. Uklonite tikvice s vatre, pospite ih parmezanom i nasjeckanim mladim lukom te pokapajte s malo limunova soka. Poslužite odmah s prilogom po želji i nešto začinskog bilja. Dobar tek!

U trendu Pirjane tikvice Uz meso i ribu Najfinije pirjane tikvice: Recept za sjajan prilog gotov za 10 do 15 minuta Suhomesnati proizvodi Skraćuju život Stručnjak za dugovječnost otkrio: Nemojte jesti ovih 5 "otrovnih" vrsta hrane Tekućina iz konzerve slanutka ili graha zove se aquafaba Važno pitanje Treba li ispirati tekućinu iz konzerve graha ili slanutka?

Veličina je bitna: Trikovi s kojima ćete uvijek odabrati najbolje tikvice na tržnici ili u trgovini Brza pita od tikvica i sira bez klasičnih kora Toplo-hladna salata od tikvica i sira Lazanje od tikvica +4 Popečci od tikvica