Medenjaci su nam oduvijek jedan od trikova uz koji je lakše preživjeti zimu. Volimo ih jer mirišu na Božić, volimo njihov domaći izgled, a više od svega volimo njihov aromatični i medeni okus.

Medenjaci se rade od svakodnevnih namirnica koje vjerojatno već imate kod kuće. Oblici se mogu izrezati pomoću posebnih kalupa za rezanje tijesta koje u ovo doba godine možete kupiti i na benzinskoj ili u parfumeriji, ali za rezanje će vam sasvim dobro poslužiti i obična čaša. 

Mješavinu začina za medenjake možete napraviti i sami. Možete koristiti i samo cimet ili bilo koji drugi začin iz ove mješavine pojedinačno, ali svi oni zajedno ipak će dati onaj pravi miris, i blagdana i medenjaka.

Ovaj old school recept za medenjake pronašli smo na portalu www.krenizdravo.hr, a na istom mjestu možete pronaći i jednostavni recept "na čaše", kao i recept za malo zdravije medenjake. 

Sastojci za medenjake:

  • 350 g brašna
  • 150 g meda
  • 150 g šećera ili kokosova šećera
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • prstohvat sode bikarbone
  • 2 jaja
  • 150 g maslaca ili kokosova ulja
  • 2 čajne žličice mješavine začina za medenjake
  • šećer u prahu, za ukras

Priprema medenjaka:

  1. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i maslac.
  2. Potom dodajte šećer, jaja, začine za medenjake i ostale sastojke te napravite tijesto.
  3. Napravljeno tijesto ostavite da odstoji otprilike dva sata na hladnom mjestu.
  4. Od tijesta oblikujte kuglice ili razvaljajte tijesto pa modlicama izrežite medenjake.
  5. Medenjake pecite na 200 stupnjeva oko 10 minuta.

Svaki treći naš zalogaj je ovisan o njima: Pet načina na koje možete spasiti pčele i olakšati im važan posao Med Med Franck Beestro +5 Franck Beestro

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju