Medenjaci su nam oduvijek jedan od trikova uz koji je lakše preživjeti zimu. Volimo ih jer mirišu na Božić, volimo njihov domaći izgled, a više od svega volimo njihov aromatični i medeni okus.
Medenjaci se rade od svakodnevnih namirnica koje vjerojatno već imate kod kuće. Oblici se mogu izrezati pomoću posebnih kalupa za rezanje tijesta koje u ovo doba godine možete kupiti i na benzinskoj ili u parfumeriji, ali za rezanje će vam sasvim dobro poslužiti i obična čaša.
Mješavinu začina za medenjake možete napraviti i sami. Možete koristiti i samo cimet ili bilo koji drugi začin iz ove mješavine pojedinačno, ali svi oni zajedno ipak će dati onaj pravi miris, i blagdana i medenjaka.
Ovaj old school recept za medenjake pronašli smo na portalu www.krenizdravo.hr, a na istom mjestu možete pronaći i jednostavni recept "na čaše", kao i recept za malo zdravije medenjake.
Sastojci za medenjake:
- 350 g brašna
- 150 g meda
- 150 g šećera ili kokosova šećera
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- prstohvat sode bikarbone
- 2 jaja
- 150 g maslaca ili kokosova ulja
- 2 čajne žličice mješavine začina za medenjake
- šećer u prahu, za ukras
Priprema medenjaka:
- Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i maslac.
- Potom dodajte šećer, jaja, začine za medenjake i ostale sastojke te napravite tijesto.
- Napravljeno tijesto ostavite da odstoji otprilike dva sata na hladnom mjestu.
- Od tijesta oblikujte kuglice ili razvaljajte tijesto pa modlicama izrežite medenjake.
- Medenjake pecite na 200 stupnjeva oko 10 minuta.
Mirisan, domaći, s hrskavom koricom: Mario Mihelj savjetuje kako najlakše napraviti kruh +0