Medenjaci su nam oduvijek jedan od trikova uz koji je lakše preživjeti zimu. Volimo ih jer mirišu na Božić, volimo njihov domaći izgled, a više od svega volimo njihov aromatični i medeni okus.

U trendu Uštipci/Ilustracija Recept za najbolje uštipke Sinjski, vrlički, hercegovački: Sve tajne slasti najboljih uštipaka Savijača od tikvica/Ilustracija Ljetna bučnica Savršena! Recept za savijaču od tikvica i sira s gotovim korama Sataraš Najbolji recept za sataraš Miriše na sataraš: Recept za ljetni klasik koji savršeno paše uz meso, rižu ili tjesteninu

Medenjaci se rade od svakodnevnih namirnica koje vjerojatno već imate kod kuće. Oblici se mogu izrezati pomoću posebnih kalupa za rezanje tijesta koje u ovo doba godine možete kupiti i na benzinskoj ili u parfumeriji, ali za rezanje će vam sasvim dobro poslužiti i obična čaša. 

Mješavinu začina za medenjake možete napraviti i sami. Možete koristiti i samo cimet ili bilo koji drugi začin iz ove mješavine pojedinačno, ali svi oni zajedno ipak će dati onaj pravi miris, i blagdana i medenjaka.

Ovaj old school recept za medenjake pronašli smo na portalu www.krenizdravo.hr, a na istom mjestu možete pronaći i jednostavni recept "na čaše", kao i recept za malo zdravije medenjake. 

Sastojci za medenjake:

  • 350 g brašna
  • 150 g meda
  • 150 g šećera ili kokosova šećera
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • prstohvat sode bikarbone
  • 2 jaja
  • 150 g maslaca ili kokosova ulja
  • 2 čajne žličice mješavine začina za medenjake
  • šećer u prahu, za ukras

Priprema medenjaka:

  1. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i maslac.
  2. Potom dodajte šećer, jaja, začine za medenjake i ostale sastojke te napravite tijesto.
  3. Napravljeno tijesto ostavite da odstoji otprilike dva sata na hladnom mjestu.
  4. Od tijesta oblikujte kuglice ili razvaljajte tijesto pa modlicama izrežite medenjake.
  5. Medenjake pecite na 200 stupnjeva oko 10 minuta.

Mirisan, domaći, s hrskavom koricom: Mario Mihelj savjetuje kako najlakše napraviti kruh Kako napraviti kruh? - 3 Kako napraviti kruh? - 2 Kako napraviti kruh? - 4 +0 Kako napraviti kruh? - 1