Do prije nekoliko godina velika porcija prženih lignji mogla se naći po cijeni od oko tadašnjih 50 kuna, ali danas je potrebno izdvojiti 10, 11 ili nešto više eura. U brojnim restoranima porcije su se stisnule, a ponegdje je i kvaliteta pala u drugi plan, no još uvijek postoje mjesta na kojima možete utažiti glad za omiljenim gablecom – ili marendom petkom. Pa krenimo redom...  


Amfora na Dolcu 

Amfora na Dolcu godinama je omiljeno mjesto za rani ručak petkom, ali i drugim danima u tjednu. Mjesto poznato po pristupačnim cijenama nalazi se tik do ribarnice iz koje dolaze plodovi mora i svježa riba u kuhinju.

Gužve su česte pa nije uvijek najjednostavnije uloviti stol, ali ako vam to pođe za rukom, možete pojesti sasvim pristojne lignje, kao i srdele, gavune, bakalar, tunu, kao i riblju juhu. Iako im kvaliteta zna varirati i priča se da su se malo pokvarili, Amfora je još uvijek jedno od mjesta gdje biste mogli naići na ukusan tanjur lignji s prženim krumpirićima po cijeni od 10 eura.

Mirni kutić, Novi Zagreb 

Dalje od centra, u Novom Zagrebu, pronaći ćete Mirni kutić i lignje koje se hvale na sva usta. Omiljeno mjesto za gablec nudi razna jela, poput graha, tripica, variva i pečenja, ali lignje zauzimaju posebno mjesto na jelovniku. O tome koliko su popularne, sugeriraju i gužve petkom. Pozamašnu, jednu od većih u gradu, porciju prženih lignji s blitvom platit ćete 11 eura, a kruh se dodatno ne naplaćuje.

Mövenpick Sip & Dine - 1 Hrana i piće Super mjesto za rani ručak: Zagrebački restoran posvećen Nikoli Tesli u koji se ide na fine zalogaje i mjehuriće

Bicko, Blato

Da se za dobar gablec treba potruditi, ne vrijedi samo za Mirni kutić, nego i za Bicko, restoran zbog kojeg vrijedi potegnuti u Blato. Raj za ljubitelje iznutrica, svježe ribe, ali i mesa na jelovniku ima svega. Od gulaša, čušpajza, bunceka i pašticade, kokota na lešo, mliječnog janjeta, gregade… Pržene sredozemne lignje i krumpiriće u Bicku ćete platiti 15,30 eura, a oni koji su ih probali kažu da vrijede. 

Kod Šime u Martićevoj

Nađete li se u blizini Kvatrića, prženim lignjama možete dati u kultnom restoranu: Kod Šime u Martićevoj ulici, a ako ste u krugu dostave, možete ih i naručiti po cijeni od 11 eura za porciju s krumpirićima i tartarom. Kod Šime se ide i na druge gablece, poput pohane piletine, ribe na žaru s blitvom, a priča se i da imaju odlično grah varivo s rebarcima i kobasicama.

Najbolja mjesta za doručak ili rani ručak (Ilustracija) Hrana i piće Najbolja mjesta za doručak u Hrvatskoj: Top restorani i barovi u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku

Triton na tri lokacije 

Triton, riblji fast food na Trešnjevci, Kvatriću i na Jarunu nudi ribu s nogu ili za ponijeti, a hvale ih zbog dobrog omjera cijene i kvalitete. Pržene lignje možete kombinirati s prženim krumpirićima, salatama od krumpira, graha, blitve, kao i tartarom. Osim lignji, u ponudi imaju i papaline, srdele, gavune i panirani oslić. Lignje možete i naručiti, a s prilogom košta 10,50 eura.

Velike porcije, prijateljske cijene: Restoran pod Sljemenom u koji se ide na bečki odrezak i tafelspitz Restoran Wirtshaus u Zagrebu - 12 Restoran Wirtshaus u Zagrebu - 11 Restoran Wirtshaus u Zagrebu - 3 +11 Restoran Wirtshaus u Zagrebu - 9

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju