Ako se naprave na pogrešan način, mesne okruglice mogu biti iznimno suhe i bezokusne. To neće biti rezultat slijedite li upute iz ovog recepta, koji je nadahnut grčkim okusima.

Mesne okruglice rade se od mljevene piletine i fete, pa imaju iznenađujuću količinu proteina.

U trendu Složenac od naribanih tikvica Najlakši recept Izvana hrskav, a iznutra mekan i sočan: Naribajte tikvice i napravite ovaj neodoljivi ljetni složenac Orebić - 1 Baza iz snova Gradić na Pelješcu s fasadama boje sunca što diše ritmom prošlih vremena Pečeno pile s krumpirom Tjedni jelovnik Ne koštaju puno: 7 zaboravljenih, ali jako finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja smo jeli u 80-ima

Začinjavaju se svježim začinskim biljem poput peršina, kopra i mente te sušenim origanom, a pripremaju se u pećnici.

Ispečene mesne okruglice možete poslužiti u sendviču, kao prilog uz kuhanu tjesteninu i umak od rajčice ili kao predjelo nabodene na čačkalicu. Možete ih staviti i na salatu.

Mesne okruglice od piletine i feta sira - sastojci:

  • 900 g mljevene piletine
  • 120 g krušnih mrvica
  • 60 g izmrvljenog feta sira
  • 2 velika jaja
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 2 žlice sitno nasjeckanih listića svježe mente
  • 2 žlice sitno nasjeckanog svježeg peršina
  • 2 žlice sitno nasjeckanog svježeg kopra
  • 2 čajne žličice origana
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 manji luk
  • 1 limun
  • čili u prahu po želji
  • sol i papar po želji

Mesne okruglice od piletine i feta sira - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Pripremite pleh za pečenje mesnih okruglica i obložite ga papirom za pečenje. Odložite pleh sa strane.
  2. Napravite smjesu za mesne okruglice: u velikoj zdjeli izmućkajte jaja, ekstra djevičansko maslinovo ulje, krušne mrvice, sitno nasjeckani luk, feta sir, sok jednog limuna (i nešto limunove korice ako na raspolaganju imate neprskani organski plod) te začinsko bilje. Posolite i popaprite. Po želji možete dodati i nešto čilija u prahu.
  3. U smjesu dodajte mljevenu piletinu i dobro sve zajedno izmiješajte - najbolje bi bilo rukama. Oblikujte kuglice veličine oraha i slažite ih na pripremljeni pleh.
  4. Pecite mesne okruglice u prethodno zagrijanoj pećnici 18-20 minuta, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju i ne budu termički obrađene do kraja. Znat ćete da su okruglice pečene kada kuhinjski termometar pokazuje temperaturu od 74 Celzijeva stupnja u sredini okruglice.
  5. Poslužite ih po želji - s kuhanom tjesteninom, u kruhu, na salati... Dobar tek!

"Najbolji ćevapi i mesni uštipci koje sam jeo u 56 godina": Sočno meso Kod Prike neumorno niže pohvale Kod Prike - 2 Kod Prike - 6 Kod Prike - 3 +7 Kod Prike - 5