Ovo je savršeni ručak ili večera kada želite napraviti neki ukusan i brzinski obrok, a ne da vam se puno komplicirati. Idealno bi bilo ako imate ostatke kuhane ili pečene piletine – ili ste kupili već pečeno pile u supermarketu.
Termički obrađena piletina se miješa s kiselim vrhnjem, naribanim sirom, kukuruzom i začinima kratko zapeče u pećnici, a potom posluži s kukuruznim čipsom.
Ovaj se složenac obično radi s meksičkim cotija sirom koji je napravljen od kravljeg mlijeka, ima mrvičastu teksturu i vrlo slan okus. Ako na raspolaganju nemate cotija sir, upotrijebiti možete i druge slične bijele sireve mrvičaste teksture poput fete.
Ovaj složenac možete poslužiti s različitim dodacima poput komadića avokada, nasjeckanim crvenim lukom, jalapeno papričicama, salsom i sličnim dodacima.
Meksički složenac s piletinom - sastojci:
- 300 g kuhane piletine
- 300 g kuhanog kukuruza
- 200 g kuhanog graha
- 170 g naribane gaude
- 125 g kiselog vrhnja
- 120 g cotija sira
- 65 g majoneze
- 1 limeta
- ½ čajne žličice čili prah
- ½ čajne žličice mljevenog kumina
- ½ čajne žličice češnjaka u prahu
- sol i papar po želji
- šaka nasjeckanih svježih listova korijandera
- kukuruzni čips za posluživanje
Meksički složenac s piletinom - priprema:
- U zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje, majonezu, sok jedne limete, čili prah, mljeveni kumin, češnjak u prahu, sol i papar po želji.
- U ovu smjesu dodajte nasjeckanu kuhanu ili pečenu piletinu, kuhani kukuruz, kuhani grah, natrgani cotija sir (ili neku zamjenu) te polovicu naribane gaude. Sve dobro promiješajte i stavite u pravokutni lim za pečenje koji ste prethodno namastili s malo ulja ili rastopljenog maslaca.
- Stavite peći složenac u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta. Po istoku tog vremena dodajte ostatak gaude na vrh složenca i vratite u pećnicu na još 5 do 10 minuta dok se sir ne rastopi.
- Poslužite složenac topao s kukuruznim čipsom i svježim listićima korijandera. Dobar tek!
5 vrsta hrane koju ne bismo trebali kupovati u supermarketima