• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #MCmasterclass

Masterclass s Melkiorom Bašićem: Neuobičajeni tart s laganim kremama od lješnjaka i bundeve i umakom od mandarina

Na masterclassu chefa Melkiora Bašića radila se slastica koju će polaznice sigurno isprobati napraviti već ovih blagdana.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 18.12.2023 10:26 komentari
viber Created with Sketch.
Masterclass sa chefom Melkiorom Bašićem - 30
Masterclass sa chefom Melkiorom Bašićem - 30 (Foto:Pavao Bobinac/Nova Studio)

Galerija Masterclass sa chefom Melkiorom Bašićem - 30 52 Masterclass sa chefom Melkiorom Bašićem - 29 52 Masterclass sa chefom Melkiorom Bašićem - 28 52 Masterclass sa chefom Melkiorom Bašićem - 27 52

U trendu Castagnole Venecijanske fritule Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način Rakija Vatrena voda Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana Rothenburg ob der Tauber - 4 Ponos Bavarske Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao

Naša radionica u prosincu mirisala je po prženim lješnjacima i pečenoj bundevi, zimskim mirisima i okusima koji su se sjedinili u jednom otmjenom i neuobičajenom tartu koji je naše polaznice, sve redom Dalmatinke, chef Melkior Bašić naučio napraviti, i to korak po korak.

Izabela je radionicom htjela počastiti svoju prijateljicu Loru, koja inače odlično kuha, dok ona uživa u njezinim specijalitetima. Htjela je da jednom ona za promjenu bude gost, a ne domaćin te da nauči neke nove tehnike.

Masterclass sa chefom Melkiorom Bašićem - 8 Masterclass sa chefom Melkiorom Bašićem - 8 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Marina je na radionicu također povela svoju prijateljicu, također Marinu, da, kako kaže, pokupe sva moguća znanja vezana za kuhanje, kako bi ljubav kao najvažniji sastojak svojih jela obogatile uz pomoć naučenih tehnika i bile korak naprijed ka njihovim daljnjim kulinarskim planovima. Marine su inače došle s Brača u Zagreb samo zbog radionice, a budući da skupa inače rade torte, ne sumnjamo da im je koristila i za neke nove ideje baš za takvu vrstu slastice.

Masterclass sa chefom Melkiorom Bašićem - 30 Masterclass sa chefom Melkiorom Bašićem - 30 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Sve namirnice za naš masterclass i ovog smo puta nabavili preko Konzum Klika, zbog čega smo imali više vremena za pripremu. Na ovom smo masterclassu naučili koliko je pri izradi slastica važno točno mjerenje i matematika, ali i koliko je bitno u kuhinji imati pomoć kuhinjskog robota i ostalih pomagača koji nam pomažu da većinu energije uložimo u kreativnost.

Masterclass sa chefom Melkiorom Bašićem - 24 Masterclass sa chefom Melkiorom Bašićem - 24 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Cijelu izradu ovog deserta pojednostavio je kuhinjski uređaj Kenwood KMIX i njegovi različiti nastavci za pripremu slastica. Prvo su krenuli s izradom krema jer njima treba najduže da se ohlade pa su odmah stavili peći lješnjake i bundevu koji će biti baza dviju krema deserta. Ohlađene tostirane lješnjake potom su ohladili i oljuštili pa preko njih prelili karamelu.
Masterclass sa chefom Melkiorom Bašićem - 2 Masterclass sa chefom Melkiorom Bašićem - 2 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Masterclass sa chefom Melkiorom Bašićem - 16 Masterclass sa chefom Melkiorom Bašićem - 16 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Komade karameliziranih lješnjaka usitnili su pomoću Kenwood Multi PRO GO-a u praline pastu od koje su, uz dodatak bijele čokolade, vrhnja i želatine napravili whipped ganache, koji je odmah otišao na hlađenje kao i onaj koji su napravili od ohlađenog pirea od bundeve, vrhnja, bijele čokolade i želatine.

Dok su se kreme hladile, chef Melkior pokazivao je polaznicama kako se radi sablé, vrsta prhkog tijesta od kojeg se najčešće rade keksi, koja će u ovom slučaju poslužiti kao podloga. To prhko tijesto dobilo je ime po načinu pripreme prilikom kojeg mješavina u početku nalikuje pijesku (na francuskom sablé) jer se prvo svi suhi sastojci pomiješaju s maslacem pa tek onda dodaju jaja. U sablé se mogu dodavati okusi po izboru poput raznih začina, orašastih plodova ili korice agruma, a na ovom masterclassu u njega su dodali bademovo brašno i kakaov prah. Sve su to pomiješali Kenwood KMIX-om i lopaticom za prhko tijesto, a zatim ga također ostavili u hladnjaku.

Masterclass sa chefom Melkiorom Bašićem - 6 Masterclass sa chefom Melkiorom Bašićem - 6 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Ovakve slastice uvijek traže kiselkastu komponentu pa je chef Melkior naučio polaznice kako da naprave gel ili umak od mandarine. Napomenuo im je na što trebaju paziti prilikom izrade gela ako upotrebljavaju agar-agar i kako servirati umak primjerice s ovakvom slasticom.

Polaznice su kušale vina Korlat i na kraju uparili jedno s ovom pravom zimskom i blagdanskom slasticom.

Sablé su izvaljali između dva masna papira i rezačima ih odrezali u kolute te stavili kratko peći na silikonskim podlošcima. Kad su se ohladili, bili su idealna podloga za kremaste vjenčiće.

Radionica u prosincu s Melkiorom Bašićem - 8 Radionica u prosincu s Melkiorom Bašićem - 8 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Kada su se kreme ohladile, bilo ih je potrebno još jednom pjenjačom razraditi kako bi bile pjenaste i lagane, a zatim ih je chef Melkior naučio kako baratati dresirnim vrećicama i servirati otmjenu slasticu. Tart s kremama od bundeve i lješnjaka uz umak od mandarine i malo svježe mente chef Melkior Bašić upario je s Korlat Cabernet Sauvignonom. To je slađe crno vino izrazito tamne, duboke boje s karakterističnim ljubičastim odsjajem bogatih aroma poput šljiva, borovnica, crnog ribiza i diskretne začinske note. Inače je idealno uz zreli, snažni sir, tjesteninu s četiri vrste sira, pečenu govedinu, pečenu janjetinu, teletinu ispod peke, divljač, tartar beefsteak, sva svečana blagdanska jela, ali i slastice poput štrudle od šljiva ili višanja.

Radionica u prosincu s Melkiorom Bašićem - 2 Radionica u prosincu s Melkiorom Bašićem - 2 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
Naravno, polaznice su ponovile ogledni primjerak koristeći i neke svoje kreativne ideje. Ne sumnjamo da će u ovo blagdansko vrijeme sigurno posjetiti obližnji Konzum ili preko Konzum Klika nabaviti sve što im treba kako bi sve to ponovile kod kuće.

Radionica u prosincu s Melkiorom Bašićem - 10 Radionica u prosincu s Melkiorom Bašićem - 10 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Konzum po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #MCmasterclass
  • #melkior bašić
  • #Tart
  • #krema od lješnjaka
  • #krema od bundeve
  • #konzum
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Ni Pelješki, ni Krčki... Znate li koji je najduži hrvatski most?
Preko Drave
Ni Pelješki, ni Krčki... Znate li koji je najduži hrvatski most?
Nemrut: Kraljevska grobnica s ogromnim skulpturama
Kultna planina
Mistični Nemrut: Sveto mjesto na kojem se bogovi i kraljevi pretvaraju u kamenje
Walkman, VHS i ostali: danas ih se jedva sjećamo, a nekad nužni
Nekad potrebni, danas artefakti
Walkman, VHS i ostali: Stvari koji su nam nekada bile sve, a danas ih se jedva sjećamo
Ti ludi turisti: opasna iskustva koja ljudi plaćaju
Novih stvari nikad dosta
Ti ludi turisti: Opasna iskustva koja ljudi plaćaju kako bi ih doživjeli
Kako provjeriti je li smjesa od mljevenog mesa dobro začinjena?
Iz najboljih restorana
Rijetki se ovo sjete napraviti: Trik s kojim ćete uvijek dobro začiniti mljeveno meso za sarmu i kobasice
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Ponos Bavarske
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Na dva sata od Zagreba: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Najveće u Europi!
Sat vremena od granice: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Zbog prijetnje bombom potpuno blokiran glavni trg u Grazu
prijetnja
Okončana drama u središtu Graza
Aleksandar Vučić o naftnoj krizi: "Prijeti nam kolaps! Hrvati nisu htjeli čekati niti sekundu"
padaju i ostavke?
Vučić na izvanrednoj sjednici: "Prijeti nam kolaps! Dobili smo rok, a Hrvati nisu htjeli čekati niti sekundu"
DORH objavio kako je došlo do nesreće u kojoj je poginuo poznati splitski policajac
nakon očevida
Objavljeno tko je skrivio nesreću u kojoj je poginuo poznati splitski policajac
show
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Laura Gnjatović na izboru za Miss Universe predstavila se u badiću
''aj lako za noge, ali...''
Naša misica odradila nastup u badiću na svjetskom izboru, svaki opis je suvišan!
Jadranka Matković snimljena na zagrebačkoj špici
život je nije mazio
Naša legendarna glumica viđena u javnosti nakon dugo vremena
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
7 namirnica koje biste trebali kupovati svaki tjedan ako želite izgubiti visceralnu mast
Prema nutricionistima
7 namirnica koje biste trebali kupovati svaki tjedan ako želite izgubiti visceralnu mast
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
zabava
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Urnebesno
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
Što kažete?
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Umjetna inteligencija mijenja sve: Kako će izgledati televizori u budućnosti?
Naglasak na iskustvu
Umjetna inteligencija mijenja sve: Kako će izgledati televizori u budućnosti?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Odustali od nasljednika?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
sport
Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora
Sjajan potez
VIDEO Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora: "Kakav čovjek"
Slovenci ovo ne pamte! Kekove trupe dočekali zvižduci, himna izviždana usred Ljubljane
Povela se rasprava
VIDEO Nezapamćene scene iz Ljubljane, susjedi u šoku: "Slovenija im je puno dala, mogli su barem..."
Gennaro Gattuso pozvao dvojicu hajdukovaca na utakmicu Italije i Norveške
Lijepa gesta
Gattuso na važnu utakmicu Italije za SP pozvao dvojicu hajdukovaca
tv
U dobru i zlu: Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
MasterChef: TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
JEDAN MOŽE POBIJEDITI
TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
Supertalent: Ovo nikako nismo očekivali od Martine! "Ja sam baš onu klasičnu hrvatsku..."
ADRENALIN
Ovo nikako nismo očekivali od Martine! "Ja sam baš onu klasičnu hrvatsku..."
putovanja
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Ponos Bavarske
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
novac
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
lifestyle
Ulična moda Zagreb u kožnatoj suknji i glamuroznim čizmama
Elegantno i moćno
Brineta iz centra Zagreba vrhunski se skockala, kožnata suknja i čizme modna su poslastica
Bloom Tatarinov u zimskom ugođaju
Spreman za zimu i Božić
Bloom Tatarinov fotografirao se na čarobnom mjestu, a pogledajte kako se slatko sredio u toplom kožnjaku
Street style kombinacije sa zagrebačke špice koje bismo kopirali
MODNA INSPIRACIJA
15 kombinacija sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete
sve
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora
Sjajan potez
VIDEO Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora: "Kakav čovjek"
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Masterclass: Malo drugačiji brancin - 4
Pokrovitelj Konzum

Masterclass s Damirom Tomljanovićem: Malo drukčiji brancin s humusom, kroketima i kremom od graška

Na našem prvom ovogodišnjem masterclassu chef Damir Tomljanović polaznicima je pokazao kako se i zašto u kuhinji uvijek poštuje zero waste filozofija te kako iskoristiti baš sve od brancina te ga spojiti s malo drukčijim okusima. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close